003 Prije Legalizacije i PDV

To su bili dani slave. Ne žalin za puno stvari u životu, čak dapače držin se stare poslovice “nemoj žalit zbog onoga šta si učinija nego zbog onoga šta nisi učinija”. U ovom slučaju možda malo žalin šta ja nisan onda pokrenija biznis, bija san debelo punoljetan, ima san znanje, početni kapital i nije bija neka stavka da bi bila nepremostiva. Naravno ne govorin o poslu uvoznika i distributera informatičke opreme, nego o maloj informatičkoj firmi u malom gradu.

U to vrime standardno smo prodavali računala sa zadnjim 486 procesorima ili prvim Pentiumima, 8 ili 16 MB EDO RAM-a eventualno 32, al to samo za lovaše. Instalacija ilegalnog softvera je bila skroz legalna. Prvo ubaciš 3 DOS diskete, odabereš 2 puta Yugoslavia, Yugoslavia i ako disketna jedinica uspije to pročitat ili ako nisi prije toga naslonija magnetnu kacavidu na drugu disketu nakon nekog vrimena si ima PROMPT $P$G.

Do Windows-a 3.11 ti je ostalo još samo nekoliko disketa, ali prije toga je bilo obavezno dignit DOS driver za CD-ROM, testirat COM port i testirat LPT port. NetWare client za DOS nije bija obavezan, ali i bez njega je sex bija odličan sa kopiranjem autoexec.bat na LPT1.Obično bi port bija spojen naopako na ploči ili bi kabel bija prignječen ili oboje.

Nekako u ta doba smo se dočepali i Windows-a 95 prvo na disketama pa na CD-u. Nije prošlo dugo došli i Windows-i 98 i legendarni WD diskovi od 5.1 GB. Nije majci ni jedan dočeka starost, svi su umrli u pubertetu. Skupa sa svin podacima na njima. U…skoro san zaboravija: najmoćniji komad hardvera u to vrime su bila Macase kućišta sa čijim si napajanjima bez problema moga razbit haubu od FAP-a. Današnja napajanja su iz kinder jaja za stara AT Macase napajanja, držala su struju još 2 sekunde nakon šta bi istaka strujni kabel.

Uglavnom zarađivali smo masno da ne može masnije. Marže su bile sram me reći, a na servisu smo mlatili lovu da ni ja sam ne znan uopće di su ti novci??? Možda smo ih čak i potrošili.

A onda je u jesen ’97 došla ta šugava “Legalizacija” a 1.1.98 PDV, pa je završija kurvin pir. Sićan se samo da je prvo vrime PDV obračunsko razdoblje bilo 15 dana pa je šef non stop mutija s nekin računima, primišta, pribaciva, mene maltretira tako da san ispalija na mozak. 80% vrimena na poslu san provodija drkajući po papirima a 30% baveći se kompjuterima. Onih 10% viška su prikovrimeni koje mi šupak nikad nije platija zbog čega san kasnije 2001 da otkaz i stera ga u kurac njega i njegov Rotary klub.