059 Pederluk

Ovaj moj posal je moćan. Skroz na skroz. Nije fizički težak, ne radiš u trlišu nego u lipoj robi, malo vrimena provedeš u svojoj butigi, malo vrimena provedeš kod korisnika. Snimaš tetke koje ulaze u butigu. Nema dugo, ušla jedna dobra. U stvari, bila je dobra dok nije progovorila. Dok nije progovorila riječ koja sadrži slovo č.
Postoji tvrdo č, meko ć, bračko tj i seljačko Č.

Riječ koju je izgovorila gorespomenuta tetka je punjač. Ona je rekla punjaČ.

Dakle, ženi je riknija punjač na laptopu i naravska stvar, kupila bi novi. To je treći tog tjedna, a tek je ponediljak.

Meni osobno cila priča oko prijenosnih računala, laptopa ili notebook-a kako ih ko zove, je pederluk. Ali priča oko punjača je pederluk na kvadrat. Da na kvadrat… na osmu!!!

Opće je poznata stvar da vozilo, koje gušta 100.000 kn, kad bi kupova u dijelovima tribalo bi ti toliko novaca da bi čarape, umisto na noge, triba obuć na glavu i ić u banku, ali informatička industrija je u ovom segmentu nadmašila automobilsku industriju za 20 kopalja.

Evo samo primjer od prošlog tjedna. Korisniku se sjeba display (15″) od laptopa starog cca godinu ipo dana. I pita koliko bi guštala zamjena ekrana. Ja posla upit u magnetoresistance servis (tako ih ja zoven) i stiže odgovor da display za taj model gušta 2.537 kn + PDV. Plus ruke. Znači krpanje stare kante dođe oko 3.300 kn. Pa dobro jel taj proizvođač normalan? Pa cili taj laptop ne vridi kad je u tip-top stanju 2.000 kuna. I još imaju muda da nazovu svoj sasrani proizvod probuk. Šta je tu pro?

Ali punjači su stvarno posebna priča.Tu su proizvođači nadmašili u varanju kupaca sve piramide multilevel marketinga zajedno. Mislim ono…

Prvo, postoji miljun proizvođača laptopa. Onda svaki proizvođač ima u svakom trenutku na tržištu bar 20-30 modela. Plus modeli koji su se prodavali unazad zadnjih godinu-dvi dana za koje možemo slobodno pretpostavit da većina (još) radi kod korisnika. Što nas vodi prema činjenici da se trenutno prodaje preko 500 modela prijenosnika. Dobro, možda je malo nategnuta računica, dosta gruba, nisan za ovaj podatak ni surfa ni nikakva istraživanja radija, ali smatram da nisan daleko.

I svaki od tih laptopa ima u sebi isti panel, isti disk, ima 3 čipa za wlan, 2 za BT, i svi koristu SODIMM-ove DDR2 ili DDR3. Znači ogromna većina laptopa je isto govno samo umotano u 500 vrsta različitih karti.

Ali zašto jednostavno kad može komplicirano? Za ovih 500 vrsta laptopa postoji 400 vrsta punjača. Pa da nebi čovik popizdija, načisto?

Nema šanse da je isti konektor, nema šanse da je ista voltaža, nema šanse da je ista amperaža.

15V, 18V, 19V, 19,5V… 3,42A … 4,7A, onda 65W, pa 90W, pa konektor mali kurčić, konektor veliki kurčić, pa konektor sa kurčičem u kurčiću …

A u biti radi se o najobičnijoj CIGLI NA ŽICI.

Jednostavno ne mogu virovat, ali baš ne mogu virovat, da se bar jedan jedini jebeni proizvođač laptopa nije uspija dogovorit sam sa samim sobom i reć: “Evo od sad pa dok Sunce ne postane crveni div svi naši laptopi radit će na 19V i imat će konektor u obliku kurčića br.5 i to je to.” Ma kakvi…

To je isti kurac ki da dođeš na pumpu, a na pumpi 500 vrsta pištolja za gorivo. Za svaki model aute pištolj. Kvadratura benzinske pumpe u tom slučaju bi bila ko 5 nogometnih igrališta, ali bar nebi bilo gužve. Kolika je vjerojatnost da će baš kad i ti doć na pumpu još neki vozač koji vozi Ami 8 iz 1971? Međutim autoindustrija se dogovorila: rupe za gorivo su takve i takve i amen.

I onda dođe stranka i pita “Pa kako to da nemate punjač za taj i taj laptop iz 2009, a prodajete laptope?”

Da… tribali bi kupit punjača za 80.000 kuna i onda čekat kad ćeš doć ti da bi ti rekli “Da, imamo taj punjač, dođe 500 jebenih kuna, i sad kad na tebi zaradimo 42 kune cila investicija nam se isplatila”

A da ne govorimo o cijeni punjača, i rokovima isporuke.

“Cijena traženog punjača je 224 kn – 10% + PDV. Isporuka 1-2 dana po narudžbi” – jedan od jeftinijih.

“Poštovani, navedeni ispravljač košta 560 kn – 10% + PDV” – jedan od skupljih, a inače laptop nebi iz kupusa izvadija.

“Štovani, navedeni ispravljač košta 290 kn – 10% + PDV, rok isporuke 15 dana. Za navedeni ispravljač bi trebali uzeti još strujni kabel 49 kn – 10% + PDV” – ma nemoj mi reć… i kabel triba uzet? A koji je to oblik konektora da triba posebno kabel uzimat? Trica dinari ili duja špadi?

Tako da nakon svega, svima koji kupuju laptop ili misle kupiti laptop savjetujem da ODMAH prilikom kupnje provjere 1. koliko gušta display i 2.koliko gušta punjač.

Baterija više-manje … može i bez nje.