077 Gadget

Prije nego krenemo na temu i pohvalimo gadget, red je da kao i svaki pravi wannabe pisac, kolumnist, bloger, drug i starešina napravim mali osvrt na protekle postove.

Prvo istaknimo šta smo s informatičarom starog kova dosad naučili.

Naučili smo da je najteži posal na svitu, teži čak i od radnog mjesta šefa kadrovske službe neke javne kuće, posal informatičara. Naučili smo koje su karike lanca od proizvođača informatičke opreme do krajnjeg korisnika, tj. kante od smeća u koju bacimo pokvareni USB stick. Naučili smo malo o marketingu, malo o hardveru, malo o opskurnim i čemernim platformama i operativnim sustavima, malo o opasnostima posla informatičara.

Malo smo govorili i o gudizima, hitnosti, tipkovnicama, svjetovima, raznim čudnim situacijama u koje čovjek samo radeći svoj posal može upast. Naučili smo koliko kompjuter može preživiti u hladnjači, a da mu samo disk rikne.

Komentiranje do daljnjega ostavljam otvoreno za sve čitatelje da me poseru kako bi se održao duh demokracije na blogu. Naravno, ja ću se i dalje truditi iznositi stavove sa kojima se ne moraju svi složiti.

Dosta smo mlatili praznu slamu, krenimo na temu

077_1

Apsolutni pobjednik kao gadget je PADD. Personal Acces Display Device. Usudio bi se prognozirati da će se ovaj uređaj koristiti i za 250 godina kad čovjek bude u dubokom svemiru, kad mu najniža brzina svemirskog broda bude brzina svjetlosti, kad rak pluća bude u klasi čmarne čvilje.

Uređaj nema Windows sučelje. Ionako Windowsi drže 98,22% tržišta računala, a ovaj uređaj nije napravljen za raju i buraniju. Ovaj uređaj je napravljen za ovce za šišanje i sadomazohiste koji su spremni izbrojiti 4-5.000 kn za uređaj kapaciteta malo većeg USB sticka od 250 kn i procesora koji snagom odgovara otprilike procesoru u Barbiki mog mlađeg mladunčeta.

Never d les, uređaj je opremljen i aplikacijom za čitanje e-kniiga i kupovanje istih. Također, PADD podržava gledanje filmova. Da, da dragi moji, možete na ovom moćnom uređaju pogledati i film. Inače sam primjetija da ljudi dok gledaju film imaju običaj držati ekran u ruci pa je tako i proizvođač PADD-a, inače renomirani svjetski proizvođač čiji je veći dioničar Forrest Gump, tvrtka Stevo & Voće, također došla do zaključka da gledatelj najbolje vidi film ako drži ekran u ruci. Moram priznati da je njihova logika neoboriva.

Šta se tiče priključaka i periferije, PADD je bogato opremljen nedostatkom istih. Tako uređaj uopće nije opremljen USB portom, a sve u smislu zaštite korisnika od neovlaštenog kopiranja mp3ca na PADD. Zašto ih kopirati na svoj uređaj kad ih možeš kupiti?

Šta se tiče kamere, PADD je također opremljen nedostatkom iste, narodnim jezikom rečeno kamere nema, niti je možeš spojiti. Ovaj potez također objašnjavamo posvemašnjom brigom za korisnika koji može neočešljan i neobrijan primiti video poziv i onda ajme bruke… zove ga šef, a njemu se taman cidi ajvar niz bradu…

Još jedan relikt prošlosti, a to je HDMI konektor, također ne postoji na PADD-u. HDMI je nešto slično COM portu, vrlo male brzine i nekompatibilnošću sa većinom modernih TV uređaja, tako da nije potreban na modernom uređaju koji kao svoje glavne atribute ističe kompatibilnost sa više platformi, povezivost, ogromna brzina i izuzetno veliki kapaciteti od čak 32 GB.

Plus toga gospodin Stevo iz Voćne tvrtke je pravilno prepoznao zavjeru HDMI. Zavjera se sastoji u slijedećem: HD signal (signal visoke razlučivosti slike) putuje prema korisniku kroz najobičniju plavo-bijelu žicu od telefona kakva se prodaje u dućanu za 1 kn metar. I koja se standardno ugrađiva u zemlju i zrak do korisnika ima već 40 godina. Onda taj ISTI signal od MAXTV uređaja do TV uređaja putuje HDMI kabelom koji košta 100 kn metar. Ma koga vi jebete?

I zato je Stevo bojkotirao HDMI. I alal mu vera.

Od opremljenosti uređaja spomenimo još i nedostatak podrške za Flash. Moderno sučelje prilagođeno mlaćenju prazne slame na Facebook-u nema potrebe za tim slabo raširenim i općenito loše prihvaćenim tehnologijama kao šta je Flash, koja je i na kraju krajeva izuzetno komplicirana za savladati, a da ne govorimo o strašnim hardverskim zahtjevima koju prosječna Flash animacija stavi pred Computerus Vulgaris.

Međutim, PADD je opremljen naprednim tehnologijama kakve se susreću samo u najboljim uređajima, a jedna od takvih tehnologija je i zakretanje prikaza na display-u. Do ovog trenutka nismo uspjeli doznati od glasnogovornika Voćne tvrtke da li je u uređaj ugrađena ista tehnologija kao i u Hubble teleskop, međutim nekoliko techno-geek siteova odgovorno tvrdi da je baš to u pitanju.

077_2

 

Čemu služi PADD? I na ovom području pametna uprava Voćne tvrtke je mudro zaključila da kod većine korisnika uporabljivost i pristupačna cijena uređaja nisu bitni parametri. Ispravno su došli do zaključka da je kurčenje najbitniji parametar. Uređaj koji ne podržava kurčenje nije uređaj. PADD je uređaj koji je Newton-Leibnizovom metodom izračuna kurčenja osvojio izuzetno velik indeks kurčenja od 99,75.

Šta reći za kraj? Mislim da iz priloženog se jasno vidi dokaz stare poslovice koja glasi: ako želiš najuvjerljivije lagati gledaj ravno u oči.

Barba Voćko je jednostavno ukra, proglasija svojim, a ovce gromoglasno zapljeskale.