136 Korpa (by Hysteria)

Općepoznata činjenica u trgovini, a pogotovo informatičkom opremom je da ti je svaki kupac bitan. Bio on fin ili manje fin, cilj je bio uslužiti ga, i pomoći mu da se odluči za nabavku svojeg novog komada opreme upravo u našoj trgovini. Tako smo se barem mi trudili postaviti priču.

Moj bivši gazda je imao drugačije viđenje, pa je na sastancima svih zaposlenika firme, koje je organizirao subotom finalizirao svoje izlaganje riječima: “Jel vama jasno što ja hoću?! Ja hoću lovu!! LOVU!!”. Ne znam je li previše puta gledao spot Simone Gotovac, sada Šajn, ali te koprorativne spike koje je korporativne spike koje je pokupio družeći se sa individuama sličnih svjetonazora u metropoli se ljudima nisu svidjele.

No kako uvijek ima izuzetaka pravilima, vratiti ćemo se subjektu današnje priče, a to je isto tako bitan kupac.

Ljeta gospodnjega 2003, ulazi Homo Sapiens vulgaris u našu trgovinu. U biti korekcija, UTRČAVA Homo Sapiens vulgaris, i doslovno s vrata viče: “Dajte mi NAJJEFTINIJI kompjuter koji imate!”. Kolega i ja se pogledali, mislili smo da je skrivena kamera ili nešto.
“Kako mislite najjeftiniji”.
A on će: “Pa ono, da je novi, ali da su sve komponente unutra najeftinije moguće”.
Pokušao sam Jedi trikom: “Zašto ne odaberete neki od ovih jeftinijih gotovih modela, to su vam provjerene mašine, a neznatno skuplje od ovoga što tražite”.
A on će opet: “Ne, dajte mi sve najjeftinije, i složite mi to u cijeni”

No, kako je, sukladno rečenici s početka priče, svaki kupac bitan, ja sam pokušao standardnim amortiziranjem čudnovatog upita i pokušajem usmjeravanja u drugom pravcu.
“Gospodine, da odete u menzu, pogledali bi jelovnik, gledali bi hoćete li dobiti veći komad mesa, ili fetu kruha više, ne bi rekli dajte mi najjeftinije što imate za jesti. Na koncu konca ako želite jeftino, zašto ne kupite polovni? Proći ćete još jeftinije”.
Bio je uporan: “Novo je ipak novo, ja hoću novo.”
Razmišljao sam par sekundi i odluka je donesena: “Gospodine, ja vama ipak ne bih prodao ništa”.
On: ?!?!
Ja: “Imate li vi kao kupac pravo odabrati mjesto gdje ćete kupiti svoje novo računalo?”
On: ?!?! Jasno da imam, zato sam i došao ovdje.
Ja (još onda sam bio vođen dobro poznatim Zakonom logike): “E sad, ako vi imate pravo oodabrati trgovinu, valjda ja kao prodavač imam pravo odabrati kupca.”
On: ?!?!
Ja: “Gospodine, vas nisam odabrao. Izađite van.”