161 Greatest hits

Budući da san doša u životnu fazu da mi je isti broj postole i broj godina, ta činjenica mi daje za pravo da proserem malo životnih mudrosti za sav živalj koji me čita i to na način da shvate čak i oni koji vraćaju propušteni poziv.

Gradivo lekcije Greatest hits obradit ćemo standardnom informatičarskom podjelom na 1 2a 2b, gdje su 1 hitovi na svjetskom nivou, a 2 hitovi na domaćem terenu, koji se dalje dijele na 2a hitovi koji se konzumiraju ušima, a 2b hitovi koji se konzumiraju očima.

1 Svjetska opća bolnica

Protokol svjetske opće bolnice izgleda otprilike ovako: prvo grupa izbaci 10 studijskih albuma, na svakom 12 autorskih skladbi, onda nakon 100 miljuna zarađenih zelembaća dođu poreznici pa im jebu majku za nekih 10-20 miljuna, i tek nakon toga izbace jedanajsti album, “Greatest hits” sa 10 najvećih hitova koji su se vrtili od MTV-a do Radio Tirane.

2a Domaći ušni odjel

Na domaćem ušnom odjelu situacija je posložena ovako: nakon šta je dokona tatina kći dala pičke lokalnom glazbenom menađeru, on je platija 200 Eura dvojici propalih studenata ekonomije da izmisle nekoliko veselih poskočica i kći izda prvi studijski album sa 8 pjesama od kojih su 3 autorske, 2 ukradene od Madonne, 2 od Demisa Roussosa i jedna prepjev stare narodne. Nakon toga idući album joj je “Live in krčma Kobilja glava”, a nakon toga album remixa i nikad objavljenih verzija studijskih materijala, četvrti album joj je “Unplugged” zato jer im je HEP istaka struju, a peti album joj je “Greatest hits”.
Nakon plaćenog gostovanja u nekoliko domaćih trash emisija tipa Red Carpet, počne prosipati pamet i mudrosti skupljene u ciglih 25 godina svog života, ne propuštajući pritom priliku za koji iskusni komentar o Domovinskom ratu, za vrijeme kojeg je imala 4 godine i kojeg se kroz maglu sjeća da je gledala na lokalnoj BerlinTV. Radni narod joj plaća mirovinsko i zdravstveno, a sigurne financije su joj osigurane iz crnih fondova.

2b Domaći očni odjel

A kako izgleda situacija kod informatičara starog kova? Prije nego je uzeo digitalno guščje pero i upalija “New Microsoft Word document.doc”, godinama je skuplja znanje, iskustvo i gudize kako bi što objektivnije prenio ne škrinjicu, ne škrinju, nego kontejner znanja na neuki puk koji je imao nevjerojatnu sreću da se u prostoru promjera 25 miljardi svjetlosnih godina nađe baš na istom mjestu i u isto vrijeme kad informatičar starog kova prenosi znanje, iskustvo i mudre misli.
Nakon 160 napisanih autorskih postova sa tolikom količinom pametnih, kulturnih, edukativnih, šaljivih, logičnih i istinitih sadržaja, zarada od pisanja bloga je još uvijek skromnih 0 kuna. Širenje informatičkog evanđelja financijski definitivno nije isplativo, ali očito je da za pisanu riječ vrijedi pravilo: kvaliteta tekstova x zarađeni novac = konstanta.

Promotrimo kritički i objektivno tih 160 postova i zapitajmo se logičko pitanje: da li je informatičar starog kova zaslužio da mu čitatelji plaćaju mirovinsko i zdravstveno, fejs fanovi livaju gorivo u luksuznu limuzinu, a twitter followeri svako toliko skupe samodoprinos za zamjenu varijabilne remenice?

Dakle, napišimo lektiru na temu “Informatičar starog kova”

Autori:

156 postova – Quark, Informatičar starog kova, nepismeni bloger iz kurca hrvatskog zmaja.

4 posta – Hysteria, Informatičar starog kova koji polaže pravo na 2.5% dionica eventualne buduće zarade, iz adamove jabučice hrvatskog zmaja.

Djelo:

Blog, nelektorirana nakupina tekstova nabacanih zbrda zdola.

Izdanje:

Tekstovi pisani od 09/2010 do 05/2012.

Vrijeme radnje:

Od sredine devedesetih do sadašnjosti.

Mjesto radnje:

Informatička butiga, lokacija kod korisnika.

Tema:

Informatika.

Osnovna misao:

Korisnik je glup, a informatičar je pametan.

Glavni likovi:

Informatičar starog kova, pripovjedač, stvarna osoba vrhunskih intelektualnih sposobnosti i nadasve neupitnog morala i poštenja, jednom rječju zet za poželjeti.

Autolimar, Odvjetnik, Ekonomist, Građevinar, Doktor, izmišljeni likovi, bazirani na nekim stvarnim likovima, služe da bi čitatelj stekao ispravni dojam o kvaliteti, vrijednosti, konkretnosti, minucioznosti i niskoj cijeni usluge jednog informatičara.

Korisnik, stvarni lik, predmet sprdnje na blogu, u većini slučajeva svojom zaslugom.

Gospoja, izmišljeni lik, bazirana na nekim stvarnim likovima, gospoju bismo mogli opisati kao smotanu čangrizavu polovnjaču u srednjim četrdesetima koja ima dvi live noge i deset prstiju palaca, vozi Chevrolet Aveo i ima HP Compaq laptop sa original 7 Home Premium.

Dobavljač, stvarni lik, glavni generator zajeba, kašnjenja, krivih cijena i pušioničar par ekselans kad su u pitanju veliki informatički dućani.

Nisam skrolo, stvarni lik, simpatičan mladić iz distributerskog miljea, vrlo šupkovite sreće jer je zadnju ratu kredita u švicarskim francima za svoje luksuzno vozilo isplatio mjesec dana prije nego je švicarac otišao u nebo.

Fra Vjenceslav, stvarni lik, radni kolega Informatičara starog kova, također Informatičar starog kova, osoba vrhunskih intelektualnih sposobnosti.

Prija, stvarni lik, prijateljica Informatičara starog kova koja je strogo zabranila bilo kakvo spominjanje na blogu, nedaj bože opisivanje nekog događaja.

Tetka, stvarni lik, djelatnica prosječne kancelarije čiji je radni i borbeni zadatak da upotrebom elektroničkog računala što manje smeta ostale radne kolege u obavljanju djelatnosti firme ili institucije u kojoj je uhljebljena, također izvorišna točka svih forwarduša sa PowerPoint prezentacijama.

Država, stvarni lik, šta bi rekli mi matematičari „nadskup“, neodstranjivo kancerogeno tkivo na organizmu gospodarstva, najveći korisnik.

Greatest hits:

Strana “A”

1.Dok radi, ne diraj (feat. DJ Quark).mp3 – 4’23“

2.Kompjuter ne vridi kurcu vode, vridu podaci na njemu.mp3 – 3’30“

3.Postoje samo dvi vrste podataka: podaci koji su iskopirani na sigurno i podaci koji još nisu nepovratno izgubljeni (instrumental).mp3 – 5’54“

4.Ako se u nešto ne razumiš, plati onoga ko se razumi (12 inch remix).mp3 – 4’03“

Strana “B”

1.Ako nešto nisi u stanju sam nešto napraviti, onda nisi kompetentan za komentiranje cijene usluge onoga koji ti je napravija (remix).mp3 – 3’41“

2.Ne postoji ništa šta je hitno, postoji samo ono šta se kasno traži (unplugged).mp3 – 4’44“

3.Kad budu doktori, na osnovu telefonskog poziva, u mogućnosti dati točnu dijagnozu o čemu se radi, vjerojatno će moći i informatičari (feat. DJ Hysteria).mp3 – 6’02“

4.Pročitaj uputstvo (a capella).mp3 – 3’39“

Bonus track (samo CD izdanje)

1.Nedjeljom ne radimo, ali mislimo na vas.mp3 – 0’00“

Pitanje za kraj se nameće samo od sebe: da li je informatičar starog kova svjetski ili domaći nivo?