179 Fe CHO (by ČZI)

Cijenjeno i poštovano ljudstvo, obraćam vam se pisanim putem, kako jedino i mogu, jer me još nisu pustili na televiziju ni na radio. Dakle, nakon punih godinu dana imamo ponovo gosta na blogu. Prisjetimo se kratko, dosad je na blogu gostovao sa 4 posta Hysteria, informatičar starog kova iz adamove jabučice hrvatskog zmaja.

Današnji vrlo zanimljiv i intrigantan post vam je pripremio ČZI, mlađi informatičar starog kova iz krila hrvatskog zmaja.

Quark

Rast željeza, pad šećera

Nisan nikad posta informatičar starog kova.
U ključnom momentu preša san među pedere, oću reć – zaposlija san se kod IT distributera, i to kapitalca.

Ko je uopće IT distributer?

IT distributer je svaka ona tvrtka kojoj je osnovna djelatnost uvoz i distribucija informatičkih proizvoda određenog vendora.
Da ne kompliciran, distributer je firma koja uvozi i prodaje npr. HP laptope nekoj IT trgovini, trgovačkom lancu, sistem integratoru itd. Bitno je da ne prodaje direktno krajnjem kupcu.

Tako je bilo nekada – reka bi moj bivši gazda dok je sabira koliko mu je jadnom kriza okinila iz garaže.
Danas ova definicija vridi točno onliko koliko prosječni hrvat vjeruje prosječnom hrvatskom političaru, ali to ću objasnit drugon prilikom.

Uglavnom evo nekih zabluda, a vezane su za IT distribuciju:

Distributer je moćan, on je uvoznik!

Neš ti. Evo sutra vam dam 10 adresa na kojima možete kupiti Lenovo laptop s jamstvom koje vridi i u Hrvatskoj, a cijena će vam nakon troškova uvoza i carine biti 20% ispod veleprodajne cijene kod ovlaštenog distributera.

Distributeri vrte velike novce!

Ne. Banke na distributerima vrte velike novce.

Distributeri dobivaju velike novce za marketing!

Ne. Vendori pokrivaju troškove oglašavanja i drugih vrsta promoviranja proizvoda, distributera ili partnera koristeći distributera kao marketinšku agenciju koja će odraditi posao prema pravilima koje vendor definira. Pri tome se ne pokrivaju troškovi PDV-a.
Ako distributer ne mulja, uglavnom je u minusu jer većina tih marketinških aktivnost je prodaja muda pod bubrege na koju niko ne trza na ovim prostorima.
ROI je negativan.

Distributeri imaju velike marže jer su oni “prva ruka”!

Da ne crtam sad krivulje pokušat ću bit slikovit. U ovom trenutku kad je IT industrija/tržište nepovratno došla u novu kosolidiranu poziciju, distributeri više nikom nisu potrebni i tu su samo zbog inercije velikih IT korporacija (HP, IBM, Dell…) kao nužno logističko zlo koje uzima neki postotak da bi roba došla od carine preko njihovog skladišta do prodajnog kanala.

Samsung i Sony već imaju vlastite trgovine paralelno s distributerima. Ostali imaju tzv. Tier1 partnere koji direktno uvoze robu i isporučuju krajnjem kupcu igrajući se distributera bez lagera.

Kriza je pokosila i vendore i distributere, ali u ovom trenutku većini vendora je jednostavnije osigurati prodaju na način da forsiraju distributere da kupe robu i stave je na lager iako je nemaju u tim količinama po realnim cijenama kome prodati. Vendor osiguran, distributer polako tone. Kad potone, vendor će ga preskočiti. Da li moram sad još pisati o maržama?

Prosječni IT distributer je ka penzioner kojem je palo željezo, a skočija mu šećer.

IT distribucija je puno više ekonomija, a puno manje informatika i ne triba previše vrimena proć da čovik izgubi onu junačku oštricu iz perioda kad je težija da postane punopravni informatičar starog kova.

Nakon dvi, tri godine rada u IT distribuciji osjećaš se ka Boško Balaban na zalasku karijere i razmišljaš kako bi bilo dobro da ti u klubu izmisle neko radno misto di se manje znoji i di se ne tuširaš gol sa suigračima. I onda, nakon još koje godine kad prvi trener odstupi, a ti naivno uskočiš, pomisliš kako si posta car, kralj, dosegnija vrhunac karijere.
Ganjaš rezultat, obaraš rekorde, gladan si trofeja, šuška ti po đepovima, a onda kad malo zapne uskrsne ti neki Zdravko Mamić koji će se dobro potruditi da nemoš provest svoju taktiku, jer je on odabra drugu, za njega manje riskantnu, a u koju se ti uklapaš ka šta se židov uklapa za volan BMW-a 1937.

I polako kreneš komentirat utakmice na dalekovidnici. (Jel ovde moran napisat “Nemoj da san nekog vidija da je u Google napisa – dalekovidnica!”? )

Nisan baš očekiva da ću sabrat vlastito iskustvo u IT distribuciji u samo par proširenih rečenica.
Biće da san talentiraniji za twitter nego za blogove.