188 Terminator (by Vedry)

Dakle, taman kad sam se zagrijao za informatiku i trebao upisati srednju školu, doznao sam da je drug Šuvar smislio da bi mogla postojati srednja škola za informatičare, što je bio moj logičan izbor.

I, mogu reći da nije bila ni najmanje laka, u rangu današnje matematičke gimnazije, mislim čak da smo mi imali i veći broj predmeta od današnjih gimnazijalaca.

Osim baziranja na razne matematike, učilo se programiranje, i to po godinama:

1. Basic – svi ga pretpostavljam znate, a za njega je Dijkstra rekao da tko je počeo programirati u njemu da je izgubljen za kvalitetnog programera. Neznam, ja sam uvijek volio interpretere, ali sam možda ovako naopak kakav jesam.

2. Pascal – po mom mišljenju idealan za učenje programiranja, pregledan, zahtijeva deklariraciju varijabli. Za razliku od C-a, kod ne izgleda kao da ga je napisao disleksičar, a niti dopušta slobodno brljanje i gaženje memorije kao C.

3. Fortran – nije me nešto posebno dojmio, kažu da je za matematičare. (Slažem se ovo za matematičare, u Fortranu mi je bio maturalni rad. – Quark)

4. Cobol – najrašireniji programski jezik za poslovne aplikacije tog doba

Radnja ove priče se odvija kada sam bio u 4. razredu srednje škole i kada smo išli na praksu pisanja Cobol programa u gradski računski centar (RC).

U to doba, RC je imao mainframe računala (spominjana u ranijim postovima) koja su zajednički kupila i koristila poduzeća iz našeg kraja (obračuni plaće i sl.), te općina i MUP. To je bilo tako jer su cijene hardware-a bile strava i prosječno poduzeće ga nije moglo priuštiti.

Tako bi u RC dolazili razni korisnici, logirali bi se na terminale i ovisno o loginu bi dobili svoju aplikaciju u kojoj bi radili.
Kako smo mi tu stalno dolazili na praksu, jedan kolega je u maniri pravog hakera, uočio priliku.
Naime, svi korisnici su imali isti login ekran, te je on u Cobolu napravio program gdje je kopirao izgled login ekrana (isto kao i forme danas, samo u tekstualnom obliku).

Plan mu je bio genijalan, skidam kapu:

• Na kraju prakse bi ostavio upaljen svoj program na jednom terminalu, a izgledao je kao normalni terminal spreman za logiranje.

• Neki korisnik bi došao, pokušao bi se logirati, ništa se ne vidljivo ne bi dogodilo (program bi spremio logine u datoteku).

• Korisnik bi vidio da se ništa ne događa sa terminalom i jednostavno bi prešao na drugi terminal (vidi predhodne moje postove – problemi sa serijskim portovima).

• Na idućem satu prakse iz datoteke samo je trebalo očitati skupljene logine.

Nakon toga je bilo veselje, gledali smo jedan drugome podatke iz MUP-a, sa općine o komunalijama, ali …

Kolega je trebao stati dok je bilo na vrijeme. Jednog dana je ekipi iz RC upao u oko program “Terminator” koji se stalno vrti na serveru i otkrili su u čemu je štos.

Mislio sam da će biti kazina, u najmanju ruku izbacivanja iz škole, ako ne i zatvora, jer u ono doba, zezat se sa podatcima MUP-a, to bi u ono doba bivalo okarakterizirano antidržavnim djelovanjem i sabotiranjem.

Kako se uspio izvuć bez posljedica, nije mi jasno, možda je i ekipi iz RC bilo simpatično to što je izveo …