204 Cukar (by ČZI)

Prije nego počnen pričat o informatici, samo ću sekund o nečem drugom.
Ono ka uvod, jer da nan je lipo i lako živit i radit onda bi i ovaj blog bija samo oda informatici i ljudskoj gluposti.

Ovaj blog, tija to Quark ili ne, vrimenom je posta kritika (malo)građana, seljaka i seljačina, raznih zakona, pomodarskih trendova, uhljebljenika, ukratko – kritika društva u cjelini kroz oko iskusnog informatičara.
S obziron da grad u kojen Quark “obitava” i “dejstvuje” nije velik, razumljivo mi je da rijetko spominje političare. Lako bi se neki moga prepoznat, pa naljutit.
Zato, evo jedne anegdote iz metropole – prirodnog staništa svih političara koji drže do sebe.

Jel se sićate Zločeste dice i epizode u kojoj Pervan objašnjava kako je pokušava spasiti susida Radu iz bunara?
E uprav tako nama sve vlade pokušavaju pomoć da nam biznis, a i život, krene naprid.

I sidin nekidan u birtiji s jednim aktivnim političarem i plačen mu u kavu s ladnin mlikon (i trećinon vrićice šećera) kako vlada uopće ne razumi male ljude i male firme, a on meni oštro da koji kurac se ja bunin, jer ako je neko zaradija na fiskalizaciji, onda su to informatičke tvrtke.

Umalo san ga bruma pepeljaron, al san odusta jer san se sitija da bi me za cimera u Remetincu moga dopast Čaćić, a s njin nisan u dobrin odnosima.

Što je fiskalizacija mogla donijeti informatičaru starog kova?

Evo par činjenica:

1. ISK je uglavnom zaposlen u “one or few men band” tvrtki/obrtu.

2. ISK sigurno nija napisa vlastiti program za fiskalizaciju, znači zarada mu je i dalje u domeni preprodaje hardvera (više) i softvera (manje). Možda uleti i kakva usluga instalacije. Ako bog da – nije gratis.

3. Svrha fiskalizacije je da se smanji manevearski prostor za poreznu manipulaciju od strane pravnih osoba koje rade s kešom. Kao i kod svih priglupih zakona i odredbi, financijski trošak kači i one koji nikad nisu varali državu.

4. Za tvrtke je to bio nametnuti trošak, to je dodatni razlog da ove godine nekom svom zaposleniku ili sebi ne zamijene neki stari laptop novim. To znači da ISK ima manji broj realizacija u kojima “usrećuje” nekog klijenta.

5. Ako se klijent odlučija nabaviti sve što mu treba za fiskalizciju kod ISK-a, onda će mu prilikon kupnje iznad glave stajati oblačić u kojem će pisati “Jebenliti mater, na mojoj nevolji zarađuješ!”

6. ISK je obveznik fiskalizacije u 99% slučajeva, pa i on ima taj trošak.

Nisan ima živaca objašnjavati sve ovo uvaženom gospodinu.

Kad je dotični otiša na wc istresa san mu još dvi pune vrićice šećera u kavu. U pičku materinu, kad je on ovakon politikon pomoga mom Quarku, mora san i ja njemu zasladit život. Malo, al od srca.