Ako neće milom…

U ovom slučaju narodna poslovica “Ako neće milom, onda će silom” ne vridi.
Ova poslovica u informatici općenito ne vridi.

U informatici vridi modificirana verzija ove poslovice koja glasi “Ako neće milom, onda neće nikako”.

Međutim, glavni junak ove priče to nije zna. Nije zna iz nekoliko razloga. Prvi razlog je šta nije čita ovaj blog, a to nije ni moga jer bi triba čitat tekst u budućnost od nekoliko godina. Pa mu prvi razlog opraštamo.
Drugi razlog je taj šta me nije sluša kad je bija kod mene. A nije me sluša jer je mislija da će kupnjom dijelova za PC tamo di je najjeftinije proć bolje i jeftinije, a kako je to usput sam sastavlja mislija je … ko zna šta je mislija?

Davno je to bilo, uglavnom ovaj post bi izaša ranije, ali jedva san naša slike u nekim starim direktorijima, a nisan ga tija objavit bez slika.

Ide priča…

Doša prijo u butigu, zanima se za kupnju računala. U to vrime se prodava socket 478. Ništa, nako mi malo proćakulali, ja mu objasnija šta i kako i pošto, ali prijo nako neodlučan, sve mu nešto skupo, pa bil on to moga sam kupit jeftinije u Zagrebu ?!?, pa bil on moga kupit dijelove pa da on to sam sastavi, iman li ja šta polovnih dijelova upo cijene i tako neka spika. Uglavnom uzeja ponudu i oša ča.

Odma san zna da neće kupit kod mene, nije mi baš bija kadar koji bi izdvojija 60-70 Eura za kvalitetno AOpen kućište koja san standardno u to vrime prodava.

Prošlo desetak dana evo ti njega na vrata, nosi svoju kašetu ispod ruke. Kupija je negdi ko zna šta i sad ne radi. Ajmo vit šta je.
Spojin ja to njegovo sranje i upalin. Upali se, ali ne daje sliku na monitor.
Otvorin bočnu stranicu. Kuleri se vrtu. Vidin po kuleru od procesora da je P3 s370.

Zaminin RAM. Ništa.
Zaminin grafičku. Ništa.
Izvadin modem. Ništa.
Zaminin napajanje. Ništa.
Odspojin floppy, disk i CD. Ništa.
Odspojin tipkovnicu i miša. Ništa.
Ciman kuler. Stoji čvrsto.

Pitan ja “Dis ovo kupija?” – “A malo u jednog rođe, malo priko oglasa, malo u jednoj firmi.” – A ko je ovo sastavlja? – “Ja.”

U pičku materinu, koji je kurac, zaminija san sve živo a ne radi. Mora da je maderbord. Pitan ga di je nabavija matičnu ploču, kaže da je kupija priko oglasa i da je ispravna.

Ništa, jeben se ja tu još neko vrime, ali nema slike na monitoru.

Kad najedanput prijo mene pita: “Čuj, jel ima kakve veze to šta kad san stavlja procesor u matičnu ploču, malo je teže ulazija?” – “Kako to misliš malo je teže ulazija, nema on šta teže ulazit, on lipo uđe bez problema.”

Meni već alarm u glavi, jebate konj, da glupan nije okrenija za 90 ili 180 procesor, ma nije sigurno, na socketu lipo falu na 2 kantuna po 1 pin, nema šanse da fališ. Nema šanse da fališ? Ima, ima i te kako ima.

Ovaj prijo ne samo da je zasra i šefa i stanicu, nego je omašio ceo fudbal. Kad san skinija kuler, nisan moga virovat svojin očima.

Majstor je u socket 370 za Intelove procesore uredno ugura AMD. Zato je njemu malo teže ulazilo. Bude li tako pametno gura kad bude pravija dicu, biće mu mudante kafene i sprida i straga.

Uglavnom, uzeo sam svjetlopisni uređaj i uredno dokumentirao hardverski incident.

042_1

042_2

042_3

Šlag dolazi uvik na kraju pa tako i u ovoj priči.
Stavija san u taj maderbord neki Intel s370 procesor i PC je radija normalno. Šupak je stvarno lišo proša.