At strašnomlat

Dakle, za one koji su se nedavno uključili u emitiranje radija informatičara starog kova na frekvenciji informaticar.eu, pojasnimo malo o čemu se ovdje radi i što je pjesnik htio reći.

Ovo je blog o informatici. Ovaj blog piše informatičar. Ali ne bilo koji informatičar. Osoba koja piše ovaj blog je, zasad, jedina dosegla uzvišeno zvanje, zvanje koje se daje samo onima za koje je Nobelova nagrada mačji kašalj, zvanje koje ima naziv informatičar starog kova.

Postoje dvi vrste postova na ovom blogu. Postovi o događajima i postovi o karikama lanca informatičke industrije.
Osnovne karike lanca su (kronološkim redom): proizvođač, distributer, informatičar, krajnji korisnik. Informatičar je onaj koji ima posla sa krajnjim korisnicima i koji odradi najtrnovitiji dio posla.

Dosad smo dosta pričali o informatičarima, krajnjim korisnicima i njihovim biserima, malo smo pecnili distributere, tako da nebi bilo pošteno da ne uputimo i koji dumdum metak i na proizvođače.

Dakle, nakon šta smo odredili streljanu, oružje i vrstu municije trebamo odabrati i metu. Za ovaj post predlažem metu br.1, a to su proizvođači tipkovnica.

Jednostavno se ne mogu čudu načuditi kako neki ljudi primaju plaću, a triba ih zatuć macon u glavu. Nevjerojatno je da u informatičkoj tehnologiji kao perjanici tehnološkog dosega planete Zemlje takve stvari kaskaju. Šta mislite, da sutra ode sletu vanzemaljci da bi ih zanimalo kako odvjetnici slažu fascikle po kancelarijama? Ili bi pitali modnog mačka koji trikorder im bolje paše sa novim fazorskim puškama? Bi čunu Marjanovu, jedina stvar koja bi ih zanimala je naš tehnološki doseg, koje procesore imamo i možemo li se dobaciti do DS9.

A humanoidi koji osmišljavaju računalni hardver se još nisu makli iz kamenog doba.

Postoji li informatičar, ili čak “mali od tete” koji nije dobija pitanje “Kako da napišen ono a ispod v?”. Naravno radi se o znaku @ poznatijem kao ludo a, majmun, monkey ili jednostavno at.

Stvarno je nemoguće koristiti računalo bez da se upotrebljava znak @. Ali nema majci tipke za taj znak. Nego triba slomit prste dok ga utipkaš. AltGr + V. I to samo ako imaš hrvatsku tipkovnicu. Ako je kojim slučajem neka druga, jedina ti je opcija svaki put kad šalješ mail napravit copy-paste iz character map.

Zašto nikom nije palo na pamet da na tipkovnicu stavi tipku @? Prosječna tipkovnica ima toliko tipki viška da stvarno nije problem makniti neku i staviti to jebeno @ na svoju tipku tako da kad se stisne na ekranu izađe @.

Tilda

Tipka livo od 1, a ispod ESC. Čemu ona služi? Cili svit je ima samo zato da bi španjolac moga napisat munjoz? Daj, molin te… Ja predlažem da se ona izbaci i stavi umisto nje @. To je jebačka pozicija na tipkovnici, ne triba je puno tražit, nešto slično ki prvi red fotelja sidalo 14 i 15.

Ili, ako je tilda ipak bitna ima drugih kandidata za odstrijel.

Scroll Lock

Jeba me pas ako san ikad tu tipku pritisnija. Još nisan vidija u životu tu tipku izlizanu.

PrtScr

Print Screen. Aj… ta donekle i služi. U kombinaciji AltGr + PrtScr sprema sadržaj ekrana koji se može kasnije pejstati… negdi… ponekad… Ali sama za sebe je relikt praskozorja informatičke revolucije i služila je da se sadržaj zelenog ekrana izriga na LPT port. Dakle, može se i ta tipka eliminirati i umjesto nje posaditi @. Nije baš prvi red fotelja nego treći, ali isto se dobro surround čuje.

Windows tipka

Malo mi je sumjiva. Diže Start menu. Odličan izbor za konobaricu koja radi na PC kasi u DOS prozoru na full screenu. Ima da joj se cila padela pića prolije od straha kad je slučajno stisne a ono je izbaci iz programa i upali Start meni.
Hm… moran priznati da oduvik za dizanje Start menija tipkovnicom koristim Ctrl + ESC. Nekako mi je logičnije. Položaj Start menija na ekranu je identičan položaju Ctrl i ESC tipke na tipkovnici. Ctrl je Start a ESC je najgornja ikona.

I plus toga, koji kurac proizvođači tipkovnica podilaze Microsoftu? Zašto nema Linux tipke na tipkovnici? Microsoft se tu mudro zavuka i muči ki kurva, a niko ga ne koristi.

Zato ja predlažem slijedeće: nek se izbaci Windows tipka, niko je ne koristi, Linuxaši će bit zadovoljni, @ je dobija svoju tipku, a španjolci imaju i dalje svog munjoza.