Balkonski televizor

Preuzeti odgovornost ne znači šupački postaviti bombu u podzemni voz pa sa 3000 km udaljenosti poslati sms “mi smo to napravili”. Preuzeti odgovornost znači reči čouku koji kompjuter da kupi i onda muški ostati na borbenom položaju i istrpiti nezadovoljnog korisnika koji će kasnije reći “a di mi je bila pamet slušat tebe budalu…”

Potaknut upitima zadnje dvi korisnice koje igrom slučaja imaju isto ime, imaju isto godina, bave se istim poslom, obe dvi su munjare, obe dvi će nakon čitanja ovog posta reći “a jes peder, nako pisat o meni” i obe dvi će na kraju pitati “a koja je ona druga?” odlučih napisati još jedno konzultantsko remek djelo i bibliju za kupnju ličnog računara kompatibilnog sa svime osim sa korisnikom.

Upiti ove dvi munjare, a i ostalih mnogobrojnih korisnika, “koji kompjuter da kupin?” živi su i neoborivi dokaz tvrdnji istih “neš ti tebe i tvog posla, tu nešto pizdiš i posli to naplatiš”.

Iako je ovo informatika ipak je “starog kova” tako da razno razne igračke tipa mobitel na caklo, razne tepsije tipa Vivax tableti i krnje pičke materine tipa Raspberry 3,14 kojemu da bi bija funkcionalno računalo triba još samo kutija od kuhinjskih žigica ne dolaze u obzir. U obzir dolazi samo čista informatika najvišeg kalibra – 1 prijenosna i 2 stolna sokoćala koja mogu biti 2a tajvanski lonac i 2b bosanski lonac.

Kao i uvik, ne tražimo ni najbolje ni najskuplje jer to ionako kupuju članovi HDZ-a kojima triba i7 sa 32GB RAMA da bi došli sa odlukom koja će Hrvatsku isti sekund izvadit iz krize – rinejmanje Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor.
Za nas stoku dovoljan je i best buy, karakteristika hardvera koji ima najbolji omjer uloženo dobiveno.

Napomena: post 186 “Dva u tri” ima istu tematiku pa možete kasnije brzinski usporediti karakteristike i cijene best buy hardvera i viditi ko nas više jebe: dućani koji prodaju procesore za dvi ipo iljade kuna ili ekipa sa njuškala koji prodaju laptope u mint stanju “žena samo bila par puta na fejsu” za 3700 kn koji je plaćen 2012-e 6100 kn “iman orginal račun”.
Ka da postoji bilo kakva druga vrsta računa osim orginal računa…

1 Stari tigar

Možemo mi srat šta oćemo ali ako iko zna napravit laptop kako bog zapovida onda je to Dell. Molim da ovo “napravit” uzmete s rezervom jer Dell nije škver koji radi od nule. Dell bi više bija nako… kancelarija koja će poslat nalog veselim Tajvancima da pošalju dijelove veselim Indijcima da to sve skupa zavidaju i zapakiraju i onda udru pečat “Made in China”.

U svakom slučaju jedan od tih naloga im je bija pun pogodak pa je tako svijet ugledao i noutbukić čije je obiteljsko ime Dell, osobno ime Inspiron a kršteno ime DI5558I5-8-1TB-2GB920B-09. Iz krštenog imena je sasvim razvidno da je kršten u crkvi svetog Ludila.

Simpatični mladić je obdaren na svim poljima pa tako ima procesor Core i5 5200U, 8GB memorije, 1TB disk, Ge Force 920M grafičku sa 2GB memorije, optički uređaj, žičnu i bežičnu mrežnu karticu, BT, kameru, 15 palačni ekran i 3 godine garancije. Drugim riječima nema šta nema i za sve to bogatstvo Dell pita bijednih 4800 kunića. Ako vam je to puno samo pojebete ženu i Karamarko će van dat 7500 kuna.

2a PC za ekonomiste

Uvik postoji mogućnost da će ekonomisti reć “ma šta će nama tamo neki seljak ižbenka govort koji ćemo mi kompjutor kupt od kojih komponenata ka su inžinjeri u ameriki već složli puste hapeove i delove, nema on pojma”.

Eto, koliko ono… 20 i nešto godina ti isti inžinjeri u ameriki slažu računala u kutije veličine manjerke, za to vrime su japanci napravili kantu od 50 litara veličine upaljača, i tek sad su se sitili da bi mogli taj kompjuter malo smanjit i napravit da liči na nešto a ne na stalak za pitar.

Pun pogodak za sve koji kupuju kompjuter za fejs i Word je mali pisijić, ne veći od kutije Faks Helizima, mali HaPejić iz serije 260 što znači da je iz serije 260, oznake G1 Mini što još uvik nešto znači, makar da je mini i oznake K8L23EA šta ne znači apsolutno ništa.

Mudraci su čak uspili ugurat Core i3 4030U, 4GB memorije, 500GB diska i… i ništa više. 

Nevr d les, za mizernih 3000 kuna dobićete moderno sokoćalo koje ne izgleda kao pakiranje ručnih bombi M-75 već kao moderni komad tehnike zbog kojih će susjedi komentirati među sobom “mater mu jeben snobovsku jes vidija šta je kupija”.

2b PC za inžinjere

Iskreno se nadam da će doći dan kad će korisnik moći naručiti dijelove po želji i sam sastaviti svoje auto u garaži. Duboko i istinski sam uvjeren da nikom neće past na pamet da napravi auto da mu se svića minja kroz kolo kao šta je mene dopalo u luksuznoj limuzini.

U svakom slučaju, dok ne dođe taj trenutak moraćemo se zadovoljiti time da možemo sami odabrati dijelove za svoje računalo, kupiti ih kod ovlaštenih trgovaca i potom hrpu dijelova uobličiti u stroj koji se neće sramiti svog brand name rođaka, kako cijenom tako i kvalitetom.

Kućište Zalman T5 – za bijednih 250 kuna (pod ovo “bijednih” ne mislim na 250 nego na kuna) dobijete kućište koje na nešto liči, kvalitetno je, a za korisnike starog kova podržava i fikus na gornjoj plohi

Procesor – i3 Skylake 3.7 GHz – u bolje opskrbljenim trgovinama može se dobiti za cca 1100 kn

Ploča – Asrock B150M – retko lep komad hardvera, izdvojite cca 750 kn i nakon šta sastavite PC još vam ostaje ambalaža za kurčenje okolo

RAM – Corsair 16 GB DDR4 memorije po smiješnoj cijeni od 880 kn je zaista šteta ne kupit kad je već krštena u istoj crkvi di i Dell laptop pa joj u krštenici piše CMK16GX4M2A2133C13

Napajanje – Corsair VS450 bit će sasma dovoljno da pogoni ovaj stroj bez da se oznoji i sa tendencijom da doživi duboku starost – 350 kn

Grafička – Ge Force GTX750 1GB DDR5 PCIe 3.0 za čarobnih 820 kn više je nego razuman izbor

HDD – ode ni nakon 5 godina nema puno filozofije, držanje svog digitalnog imetka možete povjeriti prekaljenom čuvaru vaših selfija i zamolbi za posao.docx: 2TB Seagate koji je cijenom od 30 lipa po gigabajtu uber best buy komad hardvera na ovoj listi

SSD – sa cijenom od 370 lipa po gigabajtu i kapacitetom 3 sezone Game Of Thrones idealan je komad hardvera za naljepnicu “Jagermeister” a ne za best buy.

Sigma: 4670 kn

P.S. Najiskrenije se nadam da niko neće bit toliko lud i u Google upisat “balkonski televizor”.