Borbeni komplet

Dakle, svaka osoba koja među nogama ima pišu, nije bija oslobođen tjelesnog i doktori su mu rekli da je sposoban za vojnu službu, bi triba znat šta je borbeni komplet i šta je RAP. Ako je neko žensko ili ako neko nije služija vojsku, slijedi kratko objašnjenje.

Borbeni komplet je skup opreme koji vojniku daje kompletnost i spremnost da u borbi baci šljem u lijevi grm, pušku u desni grm i nakon bacanja borbenog kompleta iza leđa ima ubrzanje 0-100 za 10 sekundi. Dakle borbeni komplet pomaže vojniku da trči brže kad ga baci. Sadržaj borbenog kompleta je vojna tajna, ali ipak ćemo nekoliko artefakata iznijeti u javnost.

Kao prvo, tu je igla i konac ako mu slučajno dok puzi prema neprijateljskom gnijezdu ispadne botun (botun, gumb, puce, dugme) i da ga može odma sašit u prvom grmu. Zatim tu je hemijska olovka i sveska da odmah napravi zabilješke o neprijateljskom dejstvovanju. A također se nalazi i preklopni ašov da može usput iskopati rov za samohotku.

Borbeni komplet imaju i doktori. Doktorski borbeni komplet se sastoji od stetoskopa oko vrata, bar 2 kemijske u gornjem lijevom žepu od mantila, kraj kemijski obično stoji drveni štapić (šta mu je osta kad je poija sladoled) i koji gura ljudima u usta “Reci aaa” i duboko u unutrašnjosti odore dubok žep u koji se stavlja mito.

I informatičari imaju borbeni komplet.

Borbeni komplet informatičara je skup alata, software-a i sitnih điđa koji mu pomažu da ono šta bi svaki srednjoškolac obavija bez svega toga za pola sata, on obavi za 2 sata i nakon toga kaže kako je imao iznimno kompliciran servis.

Borbeni komplet informatičara kroz povijest.

Prije 15 godina borbeni komplet jednog informatičara zahtijevao je poprilično fizičke snage za tegliti to okolo.
Od kabela tu je bilo uvik parangal kabela u torbi, jer u stara vrimena kabel je bija 50% popravaka na opremi.
Nabrojimo neke. Null-modem kabel za direktno spajanje 2 PC preko serijskog porta. Lap-link kabel za direktno spajanje 2 PC preko paralelnog porta. 40pinski kabel za disk i CD, dugi FDD kabel sa 4 konektora na jednom kraju za 3.5″ i 5.25″. SCSI kabel. BNC kabel, BNC konektori,T-članovi, BNC 50ohm terminatori. RJ11 konektori. RJ45 konektori. Patch kabel. Cross kabel. Serijski kabel. Centronics kabel. Obično su ti kabeli u torbi bili tako dobro složeni da kad bi izvadija jednog izvadija bi sve.

Od alata je tu bilo svakojakih čuda od kojih se neki i danas nalaze u torbi svakog pravog informatičara. Prvi i osnovni komad alata je križna kacavida ili kako bi braća rekla krstni šrafciger. Zatim kombinirke ili kako bi braća rekla kombinovana klešta. Zatim krimpalice, tribilice, skalpel.
Međutim, križna kacavida kod servisa računala pokriva samo računalo marke “domaći složenac”. Ako negdi naiđeš na brand-name PC, još ako je starijeg tipa, pa ima neki vanserijski torx, onda triba odnit PC u Renault servis da ti ga otvore.

Od software-a tu je bilo nekoliko desetaka disketa. Prvo i osnovno 3 MSDOS diskete, pa driver za CDROM na disketi, pa jedan od najkorisnijih komada SVIH VREMENA boot-abilna disketa Magic Bullet sa antivirusom. Zatim deseci disketa sa vindozama, starim ofisom itd. Pa diskete sa utility software-om, pa ovo ono… bilo je toga masu. I di koji CD.
Od điđa tu su bili razno-razni adapteri, konverteri, testeri itd.

Borbeni komplet starog prekaljenog informatičara također je sadržavao i nešto hardware-a. Obično je to bija polovni hardware iščupan iz neke rashodovane mašine koji se prodava pod novi, a tu su bili bar 2-3 memorijska modula, modem, grafička kartica, mrežna kartica i to sve skupa još jedan put, ali ISA. Ko ne zna šta je ISA nek upiše neki tečaj za informatiku, tamo će to 100% saznat.

Dakle, kao što vidimo, nema šanse da je prije informatičar na intervenciju moga otić dvosjedom kabrioletom, jedino sa dvosjedom pick-up.

Tokom vremena iz informatičarskog borbenog kompleta ispadale su razne stvari, tako da danas informatičarski borbeni komplet sadrži 1 CD, 1 USB stick (za slučaj da korisnik ima koji dobar divx sa Šveđankama na benzinskoj pumpi) i nešto alata.

Uglavnom, sve skupa stane u žep ili u neku pederušu, međutim pošto je neozbiljno kod stranke vadit alat iz žepa ili iz pederuše (izgleda ki da si doša nešto “usput pogledat”) svaki pravi informatičar i danas ima neku tanku torbicu koju vuklja okolo.