Brijačka radnja

Svaki pravi informatički servis je u biti brijačka radnja u kojoj se mušterije šišaju. Kao i u pravoj brijačkoj radnji di mušterija dođe i kaže brici: “Ošišaj me na fudbalerku, gori jež, iza repi, da buden isti Rade Paprica” tako i u informatičkoj radnji mušterija kaže koliko želi biti ošišana.

Jedina je razlika u tome šta u pravoj brijačkoj radnji mušterija kaže srpsko-hrvatskim jezikom kakav friz želi, a u informatičkoj radnji mušterija ne mora ništa posebno reći. Informatičar-serviser će već zaključiti iz nastupa i garda mušterije koja bi joj frizura najbolje odgovarala i koliko će biti ošišana.

Budući da već svi, osim vrha Kukuriku koalicije, znaju da se sve stvari u Svemiru, uključujući i sam Svemir, mogu podiliti na 1, 2a i 2b i ovaj put ćemo navedenu formulu iskoristiti za pobliže objašnjavanje problematike posta kako bi ga shvatili i oni kojima je homepage facebook.com.

Dakle, kako smo u samom uvodu spomenili, informatičke frizure možemo podiliti na 1 – normalne kao Rade Paprica i 2 – nulerice koje mogu biti 2a – brzoplete nulerice i 2b – izazivačke nulerice.

1 Rade Paprica

Svaka stranka koja ima problem sa svojim OR (osobnim računalom, hrv) ili LR (ličnim računarom, srp) i koja kad dođe u informatički servis kaže: “Dobar dan, imam problem sa računalom, ne mogu podignuti Windowse” spada u normalne stranke koje će biti ošišane taman toliko koliko je informatičar potrošija vrimena da riješi problem.

Ako je serviser potrošija uru i 10 minuta naplatiće uru vrimena, ako je potrošija 2 ipo ure naplatiće 2, a ako je potrošija 5 naplatiće 3.
I da se mi razumimo odma u startu, ovako radimo u 97% slučajeva.

2a Nulerica za brzoplete

Znamo svi za izraz: “Jezik brži od pameti”. Dakle, osnovna karakteristika onih koji će biti ošišani na brzopletu nulericu jest da ulete u informatički servis i kažu jednu od slijedećih rečenica:

“Ajme jedva san vas naša, di van je ovo zavučena radnja” – sankcija za ovakav prijestup je čekanje još bar 2 LR da dođu u servis, pa je tek onda ulazak u red. Jer zasigurno na kantunu na glavnoj cesti stoji putokaz “2 sa 2” koji kaže “PC servis – 10 m” ili neki kurac svitli ili neki transparent rastegnut. Međutim brzopleta muva bez glave je očito provjerila di je servis na Google Earth-u sa visine 20 km. A i inače nas ne zanima koliko nas je neko tražija, sad je tu pa nek izvoli.

“Pošto ćete sigurno tribat reinstalirat windowse, jer je očito da se radi o virusu, spremite mi mailove, favorite, my documents..” – samodetekcija unaprijed i gatanje u fundač kažnjavaju se zadržavanjem u servisu najmanje jedan radni dan viška i dodavanje bar jednog radnog sata na nalog. Naime, nijedan serviser ne voli kad mu stranka pametuje šta i kako triba radit. I još posli pita: “A jel bilo ono šta san ja reka?” – “A šta onda nisi sam napravija…?”

“Slučajno san prolazija ovuda pa…” – koga boli kurac kuda si ti prolazija i di si se uputija, reci šta tribaš.

“Ne znan jeste li ikad čuli za … ” – ne beri ti brigu jesmo li mi ikad čuli, beri ti brigu oš ti to moć platit.

Budući da je očito da “trčanje pred rudo” i “skakanje na glavu u plićak” ne donose dobre rezultate, svakom korisniku je najbolje da se pomiri sa činjenicom da je prolaskom kroz vrata na kojima piše “PC servis” prošao kroz “horizont događaja” i najbolje šta može napraviti je da se prepusti gravitaciji crne rupe.

2b Nulerica za izazivače

Izazivači su svi korisnici brijačko-informatičkih usluga i jedini friz kojeg mogu dobiti i kojeg zaslužuju je Kojak. Drugim riječima, samim svojim iritantnim nastupom osudili su sebe na najveću fakturu. Inače, kad se udruže Zakon logike i Zakon Kvake 22, ter se primjene na izazivaču obično bude situacija da se problem riješi za 3 minute, a naplati 2 radna sata.
A da je korisnik, umjesto kao izazivač, nastupija kao Rade Paprica proša bi sa “Ma šjor, u redu je, ako želite baš platit ostavite za kavu”.

“Ovo mi niko nije moga riješit, baš me zanima oćete li vi moć” – ovo je jedan od težih prijestupa u informatičkoj branši i ravan je krvnom deliktu.

Prvo i osnovno: niti jedan serviser bilo koje djelatnosti ne voli čut da nije bija prvi, da je korisnik bija već kod pun kurac njih, a da se njega eto, sitija nako usput ki zadnju rupu na svirali bez puno nade u pozitivan ishod. Sve da je to i istina, korisniku je najbolje mučat jer je pametniji kad muči.

Drugo: nije baš pametno, također servisere bilo kojih djelatnosti, izazivati po pitanjima znanja i stručnosti jer ogromna je vjerojatnost da će serviser riješiti problem, a to mu je onda idealan alibi da pošteno derne stranku, uz rečenicu: “Šta sereš da ti je skupo, vidiš da ti niko ovo nije moga riješit osim mene?”

Prema tome i kod 2b podjele sve upućiva na to da je najbolje ući u PC servis kao Rade Paprica i skrušeno reći: “Daj fudbalerku.”

Iz svoje bogate škrinjice znanja i iskustva imam jedan događajčić gdje je stranka, da nije nastupija kao izazivač, moga proć doslovno mukti, međutim proša je sa 250 kuna.

Prije nekoliko tjedana uletija u radnju lik sa noutbukićem i odma sa vrata se baca u plićak pun ježa i vlasulja: “Ako mi još i vi nebudete ovo mogli riješit onda ne znan šta ću, pun mi je kompjuter virusa i di god san ga nosija niko mi nije riješija problem” – “U redu, a kako se manifestira problem?” – “Radi on nako, neloše, samo mi potroši ovaj VIP bon na sticku za jedan dan, svugdi di san ga nosija svi su rekli da su virusi, ali svejedno meni i dalje troši. Oćete li vi to znat pošto oni drugi nisu znali?” – “Bit će vam riješeno, nema problema, zaprimićemo ga u servis, dajte podatke…” – “Ajme meni to triba hitno, može li to biti gotovo danas?”

Srića, čovik je doša oko 9 tako da mi je u bilo kojoj varijanti ostavija dovoljno manevarskog prostora da mu, ako mi zvijezde budu naklonjene, napravin friz na Miroslava Lilića. Čovik oša i ja malo bolje pogledan windoze i vidin da mu je u startupu i aktivan torrent i da upravo seed-a Sylvia Kristel – Emmanuelle 4.6 GB. Ja lega od smija, pa kako mu neće potrošit bon ka je debil ostavija torrent da seed-a filmčinu od 4 ipo gigabajta sa nedirnutim uploadom. Nebi reć da je doma na DSL flat. I ko zna otkad to stoji…

Šta ću, maka san mu taj torrent iz startupa, skinija ga da ne seed-a više, pričeka 2 ure i zva ga da je problem bija kompliciran, ali da je riješen. 2 sata rada + PDV. A inače ovakve pizdarije ne naplatin nikome.

Posebna skupina izazivača su “izazivači sudbine”. Naime, kako sam spomenija u postu “Upute za rad u servisu 039”, pravi serviser će uvik prvo spojiti na radni stol LR koji dođe u servis kako bi postavija preliminarnu dijagnostiku i eliminira kasnija neugodna iznenađenja. Jer ako to ne napravi, mora biti svjestan da postoji određena vrsta korisnika koji donesu LR u servis sa opisom “očisti viruse, slobodno formatiraj” i kad mlađi informatičar upitnog kova čuje tu rečenicu odma pomisli “Easy money”.

Međutim, kad kasnije spoji taj LR skuži da se uopće ne pali, da mu je riknila matična ploča. Ako je iskusan kao rosa u podne zasigurno pomisli: “U, jeba te grk, čovik donija da mu reinstaliran windowse, a ja mu zapalija maderbord” a u biti jadnik ni ne zna da se uvatija u vršu kupca starog kova koji je iskoristija njegov trenutak nepažnje i zavalja ga za matičnu. I kasnije će uredno reći: “Ne znan ja ništa, meni je LR uredno radija, samo je bija pun virusa, to ste ga vi sjebali u servisu”.

Naravno, ukoliko ovakav korisnik naleti na staru kuku u informatičkom servisu riskira da mu šef servisa križnom kacavidom centrira zjenice. Triba li govorit da će krajnji rezultat biti šišanje bar 1 radni sat zbog “grubog kršenja pravila igre”?

Meni osobno najviše idu na kurac takozvani “hidraulički izazivači”. Ime im dolazi od hidrauličke preše, a kakva je to vrsta izazivača najbolje će oslikati rečenica kojim im se više-manje obraća svaki iznervirani serviser: “Šjor, donili ste kompjuter jutros u 8, bilo je u servisu već 9 kompjutera, zašto mislite da je vaš gotov sad u podne, ako smo rekli da ćemo vas zvat kad bude gotovo?” – “Ma znan, ali mislija san…”
I tako 2-3 puta dnevno: “Slučajno san prolazija, pa ajd da svratin, možda je gotovo”

Šta reć? Citiraću jednog svog prijatelja: “Težak je život nas umjetnika u metalu”.

Svi ovi korisnici iz grupe 2 mogli su sigurno proći jeftinije samo da su mučali.

P.S. Nemoj slučajno da san koga utepija da je u Google upisa “Rade Paprica”.