Cigančenje

Uz pripadnost određenom narodu obično se veže jedna karakteristika, u većini slučajeva negativna. Tako na primjer izraz “A jesi Židov” ne miriše baš na pohvalu. Ili u drugom slučaju, kad je neko dužan sigurno se za njega neće reći “Dužan ko Norvežanin” nego “Dužan ko Grčka”. Za svaki proizvod kojemu je većina karakteristika slična JNC napajanju se kaže “Pari da ga je u Albaniji napravilo”.

Lista je dosta duga pa tako imamo “Srpske junake”, “Etiopski jelovnik”, “Crnogorske radne akcije”, “Bosanske mudre izreke”, “Hrvatske poštenjačine”, “Puši ki Turčin”, “Škrt ko Škot”, “Jebe se ki Šveđanka” … jedini koji su dobro prošli su “Radišni ko Japanci”.

Ova pojava se proteže po cijeloj galaksiji pa tako imamo “Ratoborne kao Klingonce” , “Vjernike kao Bajorance” i “Pohlepne kao Ferengije”.

Međutim, ipak se jedna od najgorih osobina veže za Cigane: Cigančenje.

S obzirom koje su sve negativne društvene pojave napale nas u informatici dobro da smo još i živi. Jedna od njih je i Cigančenje. Kako bi pobliže objasnili ovaj fenomen poslužit ćemo se standardnim ubodima prema nekoliko beskorisnih djelatnosti ljudskog roda kako bi problematiku shvatili i oni koji su, vidjevši Kiu Soul, rekli “Ovakvo vozilo sam oduvijek želio”.

Odvjetništvo

Već znamo da jedan list A4 papira u obližnjoj fotokopirnici gušta 0,50 kn. Uz list idu i “Dobar dan”, “Izvolite”, “Hvala” i račun. Isti takav list A4 u odvjetnika gušta 500-1.000 kn. Za razliku od fotokopirnice, kod odvjetnika nema dodatne opreme ni računa.

Iako stranka zna da ju je ovaj odera ko zeca, iako zna da je lupija iznos iz glave, iako osim kvazidiplome i grba na zidovima nema ni “C” od cjenika, ipak plati i muči.
Iako je razgovor teka otprilike ovako “Koliko bi me došla uknjižba zemlje od tete?” – “Pa… negdi oko 2.700 kn”, i budali je jasno da je odvjetnik bacija cifru u zrak nako ofrlje, nikome ne padne na pamet, a kamoli da bi zaustija reći “A može li to za 2.500?”

A da ne govorimo o tome da još nisan bija u životu u nijednom odvjetničkom uredu di na zidu stoji cjenik: Rastava braka – 4.000 kn, Uknjižba – 2.000 kn, Duševna bol – 10.000 kn.

Ako se koja mudra glava ide pozvati na Zakon logike da je odvjetnik tu nešto mozga odma u startu ga sasiječem: u većini slučajeva odvjetnik je na početku karijere napisa jedan Word dokument i od onda samo promini ime i nekoliko parametara (jeba, udrija šakon u glavu, provalija…) i napravi File – Save As.

Autolimarija

Autolimar je ovlaštena stručna osoba kojoj je radni i borbeni zadatak upotrebom različitih električnih, mehaničkih i pneumatskih uređaja pretvoriti nedefinirane konkavne površine u matematički opisive konveksne.

Drugim riječima, zadatak mu je otkloniti otisak bora ili česmine sa petih vrata Toyote Yaris u vlasništvu rastresene gospoje, kojoj vanjski retrovizori služe za obisit torbicu dok traži ključe u drugoj torbici, a unutrašnji retrovizor za popravit šminku.

Iako je isti kurac ispraviti lim od Yarisa i ispraviti lim od Phaetona, ipak limar ispaljiva različitu municiju različitim vlasnicima limenih ljubimaca. Pa tako vlasnicu Yarisa česmina-print po vratima gušta 1.500 kn i ona razmišlja “Dobro je, jebo te, ki da se ništa nije dogodilo” a s druge strane isti taj česmina-print vlasnika Phaetona gušta 7.450 kn koji pak razmišlja “Uf, dobro san i proša kako je zaškripalo”.

Ali ni jednome ni drugome nije palo na pamet da kaže “Može li to malo jeftinije?” iako je cijena sama po sebi nedefinirana jer se ne zna jel s PDV-om ili bez PDV-a, iako računa nema, i iako u nijednoj autolimarskoj radnji nema baš cjenika tipa: Dricavanje – 500 kn, Štukavanje – 200 kn, Pituravanje – 700 kn. Svi muču i platu.

Informatika

Stoji na polici Dell laptop. Cijena 4000 kn. Popust za avans/gotovinu -10% – 3.600 kn. Dakle artikal uredno izložen, deklaracija istaknuta, jamstveni uvjeti, karakteristike, cijena. Sve živo je po PS-u. No, budući da smo već ranije utvrdili da je informatika megamagnet za budale svih kalibara dolazi do pojave koja se naziva Cigančenje:

– Jeli, momak, pošto ovaj laptop?
– Evo, gospodine, ovdje kraj karakteristika je cijena. 4.000 kn i imate popust 10% ukoliko plaćate virmanom ili gotovinom pa je onda 3.600 kn.
– Ja plaćan kešon. Kolki je popust za keš?
– Za gotovinu je popust 10%.
– Znači 3.600 minus 10%.
– Gospodine ova cijena od 3.600 je već sa 10% popusta.
– A moga bi još skinit, ja plaćan kešon.
– Vrlo teško gospodine, cijena je definirana u Prijemnom listu i ne vjerujem da će šef raditi Zapisnik o promjeni cijena zbog toga što vi tražite dupli popust.
– A onda mi bar daj torbu ili miša.
– To je van mojih ovlasti, moraćemo pitati šefa.
– A momak moj puno ti meni nešto mutiš. Ja di god dođen i izvadin keš odma ide 40% popust.

Je, moš mislit, baš ti je maloprije advokat tija naplatit uknjižbu 3.000 kn pa kad je vidija da imaš keš odma ti je skala na 200 Eura. O, jeba ti keš mater u po pičke, jedva čekan da banke napokon pokore svit, da se priđe na elektronski novac samo da se iskorijeni ovaj čobanluk, seljakluk i cigančenje.

S druge pak strane, sirotinja koja piše 10 čekova po 400 kn za taj isti laptop bez pogovora gleda u gornju cijenu i šutke plati. Što nas vodi do nekih općih zaključaka o Cigančenju:

– Stranke se vole najviše Cigančiti baš tamo di bi najmanje tribali i di je sve jasno izvišeno tipa informatička butiga. Kod nedefiniranih i plinovitih djelatnosti, tipa odvjetništvo, nema Cigančenja već se bez pogovora prihvaća ofrlji cijena.

– Cigančenje i Cjenkanje nisu ista stvar. Kod Cjenkanja dvoje ravnopravnih u poslovnom procesu nalaze cijenu “na sredini”. Cigančenje je sranje i pišanje po nečijem biznisu i podcjenjivanje u smislu “šta mene boli kurac šta ode piše cijena, ja san baja sa kešon”.

Cigančenje se može izraziti i matematičkom formulom koristeći PHP i faktorijel višekratnika PHP-a.

C=V!-1

Objasnimo ovaj, za ekonomiste nedokučivi, matematički izraz.

C – iznos Cigančenja
V – višekratnik PHP (prosječne hrvatske plaće, 5.000 kn)
! – funkcija Faktorijel, npr. 5!=1x2x3x4x5=120 ili n!=1x2x3x…x(n-1)xn

Dakle, ako u informatičku radnju uđe osoba koja ima prosječnu hrvatsku plaću 5.000 kn, onda je iznos Cigančenja slijedeći:

C=1!-1
C=1-1
C=0

Drugim riječima, normalni i radni ljudi se ne Ciganče.

A ako pak u radnju uđe odvjetnik koji misečno mlati dvadesetak kilokuna, od kojih bez problema da 4-5.000 za Lotto majice, s kojima već idući misec žena tare kupatilo i balkon, onda je količina Cigančenja slijedeća:

C=4!-1 (20.000 kn / PHP 5.000 kn = 4)
C=1x2x3x4-1
C=24-1
C=23

Dakle, vidimo kako porastom mjesečnih primanja raste i stupanj ciganluka i zato ne mogu više dočekat 2.370 godinu kad ćemo napokon otići na DS9.

Postoji također i poseban slučaj Cigančenja, takozvano “Uslužno Cigančenje”. Uslužno Cigančenje je i ona vrsta Cigančenja gdje se stranka Ciganči oko plaćanja usluge, a služi nam da za razliku od gore navedenog “Robnog Cigančenja” mjerimo IQ stranke.

Svaka stranka kojoj je “teško” platiti iznos informatičkog servisa se Ciganči. Razlog je dublje prirode i leži u nemogućnosti prepoznavanja vrijednosti tuđeg rada, a nastalo je kao rezultat činjenice da u većini slučajeva takva stranka ima veći broj cipele nego IQ.