Cmok

Postoje dvi vrste zakona: Prirodni zakoni i ljudski zakoni. Mislim da je svakom normalnom jasna razlika između njih ali ipak potrudimo se i objasnimo razliku zbog osoba koje su stale ispred table “Ekonomski fakultet” i rekle “To je to”.

Jednoga dana Sunce će ipak postati crveni div i od tog dana više neće biti ni PDV-a ni ovrha ni HRT pristojbe a bogami ni plaće saborskom zastupniku Republike Hrvatske koji ne dolazi na posal. Ali će zbroj kvadrata nad katetama biti jednak kvadratu nad hipotenuzom i onda kao šta je bija i prije nego je Sunce uopće zasjalo.

To je narav Prirodnog zakona.

I informatika je također područje dejstvovanja iz kojeg nam dolaze neki Prirodni zakoni. Jedan od njih je i tzv. Tautološko-tangentni zakon koji kaže: K € b.

Iako je jasno kao dan šta ovo znači ipak ima ljudi kojima je nešto privlačno u tabli “Ekonomski fakultet” pa da se ne osjećaju kao odvjetnik na web stranici ‘geek humor’ pojasnimo: prije ili kasnije svaki će korisnik napraviti neki škerac kojeg će informatičar prepričavati kolegama na kavi “jebate šta je jedan lik nikidan napravija, koji bolid” i potom ga staviti na blog.Korisnica Cmok, šta jes jes, mi je jedan od najdražih, najboljih i najstarijih poslovnih partnera. Ne samo da nikad ne prigovara da san je odera, nego uredno plaća račune i potajno nakon svake intervencije u njezinom preduzeću provjeri da li san je stavija na blog. Naravno, budući da zna da godinama čekan ka će napraviti neko sranje samo da je stavin na blog, logično je da se jadna pomirila sa činjenicom da će kad tad biti glavni lik, pa su joj i prijave raznih hardverskih i softverskih incidenata u takvom ozračju.

Njezinom stresu došao je kraj. Od sutra će napokon voditi normalan obiteljski, poslovni i društveni život znajući da je dala svoj doprinos te će imati potpuno pravo kad kaže “A dis ti bija 2016 pičkat materna?”

Kao što vidimo iz priloženog svjetlopisa ženski instikt je nije iznevjerio.

243_1

“Ne radi ovaj ekran”. Da li je iko ikad zalipija na ekran papir na kojem piše “Ne radi ekran desno od ovoga”? Da li bi ja svatija o kojem se ekranu radi da je pisalo samo “Ne radi ekran”? Da li bi ja uopće svatija da je ekran taj koji ne radi da je na papiru pisalo samo “Ne radi”? Kao što vidimo korisnici imaju naviku da prilikom prijave incidenata informatičara zaspu sa plotunom nebitnih informacija.

“Ili sam za blog”. Korisnički haragei je uvijek uključen. Bez obzira šta se dogodilo, a korisnik to nikad neće priznati, korisnik će uvik potajno misliti “možda san ja štoko sjeba”, “opet san kliknija Next a nisan pročita šta me pitalo” i “od idućeg puta ću stvarno najprije uputstva pročitati”.

“srce”. Postoji puno krivih načina na koje se ovo srce može protumačiti, ali u biti to znači “Budi blag. Nemoj da baš toliko glupa ispadnem.”

243_2

Da… kad se pogleda gornji svjetlopis neizvježbanom oku se stvarno doima kao da pola ekrana ne radi. Ali izvježbano informatičko oko je odmah uočilo da je sa ekranom sve u redu ali da je potrebno upotrijebiti proceduru “G12”.

243_3

243_4

Ova zajebancija sa ekranom nije razlog zbog kojeg san doša na teren. Doša san zbog puno ozbiljnije i pametnije stvari koju san, podrazumijeva se, uspešno pocepao u paramparčad te samim time stekao uvjet za izdavanje fakture ne propuštajući pritom priliku da usput pustim malo informatičkog crnila u vidu “evo, ovo je sa popustom”.

243_5

Odo ja upalit token, ista smo banka možda su pare već na računu.