Crni monitor

Bilo je to nekako u vrime kad su sa tržišta lagano nestajala bijela (bež) računala, a dolazila crna računala. Dakle, kod dobavljača je bilo za kupiti i bež komponenti (kućišta, optički uređaji, tipkovnice, miševi, monitori) i crnih komponenti. Ja sam još na lageru ima 5-6 bijelih kućišta i planira san nakon toga prijeći na crna. Naravno, ne triba niti napominjat da je tribalo dobavljaču obavezno reći koje boje želiš komponente. Dakle narudžba “daj stavi i 10 snimača” nije potpuna, jer nisi napomenija boju.

I tako sam naručija još nešto robe da kompletiran lager i kad se taj bež rasproda prelazim na crnu. Naravno, naručija san nešto malo više bež tipkovnica, miševa i optike, ali zbog servisnih razloga. Još na kraju ovog uvodnog dijela samo mala napomena da se sva roba otvarala u radnji, šta zbog toga što je triba ugraditi, šta zbog toga da nema neko oštećenje u transportu (od ovoga su najviše patila kućišta jer su ih domaći prijevoznici bacali po kombijima ko krompire). Jedina roba koja se nije otvarala su monitori. Bilo mi je tlaka jer su se u to vrijeme prodavali CRT monitori dakle “oni s guzicom”, pa bi ih u principu otvara tek kod stranke.

I, tako zovnem ja moga najdražega komercijalistu, onoga koji nije skrolo i kažem mu: “Aj pošalji mi toliko i toliko bijelih snimača, toliko i toliko bijelih tipkovnica i miševa i toliko i toliko bijelih 17″ monitora. Molin te, nemoj mi štogod sjebat jer kompletiran ovu narudžbu sa lagerom, pa da mi odgovaraju boje jer planiran prić na crne komponente.”
10 godina ja od tog čovika dobijan odgovor “Ne beri brigu”, ali tolika me zebnja uvik uvati oko srca da nije za virovat.
U svakom slučaju ujutro stigla roba, sve 5, sve bijelo. Ja robu zaprimija u knjigovodstvo, poslaga na police i monitore složija u kantun.

I, dođe meni jedan moj poznanik dobar kupiti računalo. Sve mi dogovorimo, čovjek uredno plati unaprid i dogovorimo isporuku za sutra. U međuvremenu ja mu složim PC, instaliram sav mogući i nemogući software, nek se čoviku nađe AutoCAD možda isprojektira u njemu kokošinjac. Sutra ujutro utovarim ja kutije u auto i uputim se kod njega na montažu. On baš izaša iz noćne tako da je bija kući.

I, on lipo pripremija stolić u dnevnom boravku, sve razmaka i ja počeja vadit stvari iz kutija. Nekako imam naviku da uvik vadin istin redoslijedom, pa san tako postupija i ovaj put. Prvo vadin kućište i složin ga na misto di će doć, samo ga malo ostavin izbačenog da mogu pospajat kabele sa stražnje strane. Onda raspakiran tipkovnicu, pa miša, pa zvučnike. I sve to tako lipo ide, raspakiran komponentu i odma slažen ambalažu da ne radin odlagalište čoviku u kući. I na kraju kad je sve bilo na stolu, doša red na monitor.

Otvorin ja ambalažu, razmaknen stranice vidin monitor. Još uvik sve u redu, jer su onda monitori bili pakirani unutar kartonske ambalaže u neprozirne kese. CRT monitori su se vadili na način da se kutija otvori, rastvore se četiri dijela gornje strane i onda se kutija okrene naopako tako da se u biti monitor ne vadi iz kutije, nego se kutija digne, a monitor ostane na podu. Otvorim ja kesu, a unutra monitor CRNE boje. Meni pa mrak na oči, popizdija. A lipo san mu napomenija, ali nebi to gospa… Sa će mi ovaj počet srat kako san mu donija bili kompjuter, a crni monitor, pa ovo, pa ono…

Međutim, pravin se ja blesav, najnormalnije skinen kesu, montiran stopalo i stavin monitor na stol ko da je bile boje. Spojin ja sve to i upalin kompjuter. Ovaj prijo cilo vrime muči. I pokažen mu ja kako se kompjuter pali, gasi, kako će ić na Internet i tako par pizdarija i pitan ga jel mu još šta triba objasnit. A on kaže: “Čuj, mislin ja se u te kompjutere ne razumin, ali nije mi jasno zašto je ovo doli bilo a monitor crn?”.
Ja ga odma napa: “Dobro, kako moš bit tolki seljak? Di ti je osjećaj za estetiku? Pogledaj televiziju. Aj reci koje je boje.” – “Crne” – “E pa koga ti jebeš… dis vidija bilu televiziju ili bili monitor?” – “Ma nisan nigdi vidija, nego san ono mislija…” – “Slušaj me, kompjuteri su standardno bile boje, to si vidija i u banci i na zapu i svugdi, e a televizije su standardno crne boje pa tako i monitori” – “Ma dobro, dobro, nisan zna…”

I tako se ja izvuka, a kad san se vratija u firmu jeba sam mamaru u pičić onome koji nije skrolo.