Due finochi PC perfetto

Bili dva pedera Ico i Teco. Živili su sretno u svojoj maloj pederaškoj gajbi, držali se za ruke u kinu i vozikali se okolo u rozoj Ford Fiesti. Ico je nosija kožne mudante, a Teco je piturava kosu u narančasto i nosija kaubojske čizme špicoke.

Moš mislit….

Dakle ovo nije priča o pederani nego o ICO / TCO i računalima.

Prije svega uvod

Mi ‘rvatine se non-stop busamo u prsa kako smo najpametniji, kako je svaki ‘rvat koji je oša vanka uspija, kupija merđu, kako su američani glupi i debeli, kako ne znaju di je Evropa, a mi znamo di je Winchestertonfeldville. A u biti smo tudumi i tutuši. Amerikanci kad nešto kupuju uvik gledaju TCO, a mi mudraci ICO.

Šta je TCO, šta je ICO i koje to veze ima sa računalima?

TCO je Total Cost of Ownership ili ukupna cijena posjedovanja, a ICO je Initial Cost of Ownership ili početna cijena posjedovanja. Dakle, neki proizvod može biti jeftin kad se kupuje, a skup u eksploataciji odnosno posjedovanju, a drugi proizvod može biti malo skuplji, ali je jeftin u eksploataciji odnosno posjedovanju. Idealni primjer za to je jeftini tintni pisač. Pisač koji košta 350 kuna skupa sa tintama troši tinte čiji komplet crne i trostruke boje gušta 330 kuna. Tako da taj pisač ima mali ICO (ali džinovski TCO), pa da je bolje ić na pumpu sa Hummer-om nego taj pisač održavat. Glupi Amerikanac to gleda, a pametni Hrvat ne da to zaobiđe, nego uopće ne zna da to postoji.

Zato je tu Vaš informatičar starog kova čija je sveta misija prosvijetliti svekoliko čitateljstvo.

Osnovna boljka sastavljača računala u nas je šta stavljaju motor od Brabusa u karoseriju od Stojadina. A akumulator od Vespe. Nema šanse da nešto ne ode u kurac nakon 10000 km. Drugim riječima stavljaju C2D/Q i i3,5 procesore u matične ploče “Ajme i kuku”, a o kućištima nećemo ni govorit. Bočni lim im je ki mokri karton tako da kad ga malo muškije uvatiš obavezno ga ulubiš. Glavno da je unutra grafulja turbo i prockač na miljun. To se tako ne radi. Takvo računalo ima nisku cijenu koštanja prilikom kupnje, ali ukupna cijena koštanja se eksponencijalno penje tokom vremena tako da ubrzo dolazimo do stare narodne poslovice “Ko ne plati kurvu platiće likara”.

Šta je još gore u ciloj priči većina domaćih sastavljača računala misli da je karoserija kućište, a motor ploča/procesor. Djelomično su u pravu, a djelomično su na ekonomiji. Karoserija jest kućište, ali motor je napajanje. Tisuću puta dosad san izvadija krepano napajanje od 500W marke “Đigi Bau” koje ima masu malo većeg Zippo upaljača. Pravo napajanje je komad hardware-a koji jedva držiš u ruci i s kojim možeš bez problema razbit haubu od FAP-a. Kad kupuješ napajanje ponesi sobon vagu.

Hardveraško-prodajni ideal je napraviti računalo koje ima odnos ICO/TCO 1:1. Drugim riječima kupiš ga, platiš malo skuplje nego jeftikanera sa police, ali si zato miran. Ništa ti neće riknit i nikakvih troškova više nemaš.

Zato je naš radni zadatak danas sastaviti dobro, pouzdano, nadogradivo, kvalitetno i brzo računalo koje će svojim radnim karakteristikama zadovoljiti većinu korisnika, kućne, uredske, gejmere (ne sve), grafičare, programetre i pedere. I koje kako-tako izgleda. Sastavit ćemo samo računalo bez periferije i bez monitora.

Malo san za potrebe ovog posta prorešeta sve web-shopove (sa juzernejmom i pasvordom) svih domaćih distributera kako bi naveja samo komponente koje su isporučive i kojih trenutno ima na zalihi. Računalo koje je izašlo nije jeftino, ali nemoš se jebat a da ti ne uđe. Još samo napomena da brand-name računala san odma u startu izbacija iz razmatranja jer su općenito slabo nadogradiva, relativno im je kratko jamstvo (1 ili 3 god), i u većini slučajeva kvalitetom i performansama debelo zaostaju za jednim kvalitetnim “složencem” kakvo ćemo mi ovdje sastaviti. A dizajnom su vrlo blizu tostera iz ’55.

Za slučaj da se neko uputi po ove komponente stavija san i cijene po kojima bi se ovaj hardware triba prodavat. Odnosno cijene koje bi bile u mojoj butigi.

Krenimo redom

Kućište

Žalosna je situacija trenutno u nas u opskrbljenosti uvoznika kvalitetnim kućištima. Većina prodaje neke Quadratronicse sa napajanjima od 500W, a cijena 250kn. Po mom skromnom mišljenju takvo kućište može služit samo za držat hrčka unutra. Međutim, ipak se uz malo truda može naći nešto što itekako odgovara postavljenim uvjetima. Radi se o renomiranom proizvođaču Silverstone.

Kućište je prostrano, prima ATX ploče, prozračno, aluminijska prednja maska i općenito stvara dojam robustnosti i kvalitete. Što u biti i jest.

Silverstone Kublai Midi Tower SST-KL02B – 750 kn

049_1

Napajanje

O napajanju san maloprije reka dosta toga, jedino bi moga dodat da kućište i napajanje kao osnova dobrog računala ostaju i kad se “računalo” promini, odnosno kad se zaminu ploča/procesor/RAM. Da ne govorimo o rezervi snage, ali ne one marketinške nego stvarne.

Napajanje koje san odabra je Corsair iz profesionalne HX serije, doduše najslabiji model od 650W, ali je modularno, ultra tiho, ima 80Plus Bronze certifikat i ima 7 godina garancije.

Corsair CMPSU-650HX – 900 kn

049_2

Matična ploča

Ovo je vrlo muljevito područje. Izbor ove komponente je toliko velik, šta po modelima, šta po chipsetima-socketima, šta po proizvođačima da stvarno postaje problem probrati, a potom i izabrati jedan jedini model i reći ljudima: “Ovo kupite.”

Kako san ja zadrti intelaš (po odabiru procesora), isto tako preferiram i Intel kao proizvođača matičnih ploča. Opće je poznato da je Intel poprilično konzervativan šta se tiče điđa, ali nama je cilj da nam PC radi, a ne da se hvalimo prijateljima kako smo dobili 2 šarene naljepnice i kupon za Big Kahuna burger.

Iako postoje čak 2 novija socketa (1156 i 1366) ipak mi je odluka pala na provjereni socket 775, ali novijeg tipa tako da u ovu ploču ide DDR3 memorija. Launch ove ploče je Q2/2010.Znači izašla je na tržište u drugom kvartalu 2010 godine. Ploča je odlično izvedena a i ima neke opcije koje ipak i u današnje vrime mogu itekako dobro doći (PS/2 konektori, IDE kontroler, FireWire, 4x PCI, RAID, serial port header, 5xSATA, Gigabit LAN, S/PDIF (Sony/Philips Digital InterFace)). Nisan uspija pronać matičnu ploču koja bi bila više nadogradiva od ove. Ploča ima 3 godine garancije.

Intel Byfield DP43BF – 570 kn

049_3

Procesor

Odabir ploče uvjetuje i odabir procesora. Kako nisan baš pristaša HT tehnologije, dok god postoji hardverska mogućnost, izbor je pao na čisti četverojezgreni procesor Q8400 koji radi na 2,667 GHz.

Jeftin nije, ali snage ima i još uvik šiša neke novije od sebe. Procesor ima 3 godine garancije.

Intel Core 2 Quad Q8400 2,667 GHz FSB 1333MHz, 4096KB – 1.250 kn

049_4

RAM

Ako želimo stavit prst u uvo šta se tiče memorije, uz današnje cijene, izbor može biti samo jedan: Kingston. RAM ima 5 godina garancije.

Kingston HyperX Genesis 4GB DDR3 1600MHz (2x2GB) – 590 kn

049_5

Grafička kartica

Još muljevitije područje od matičnih ploča. Ali ajmo… nVidia ili ATI? ATI. Sapphire. 5670. 512RAM. Ima jačih? Ima sa više memorije? Ima. Ali kod četveroznamenkaste oznake kartice bitnija su druga dva broja nego prva dva. Bitnije je 70 nego 56. Kod RAM-a na grafičkoj kartici bitnije je da je GDDR5 nego da ga ima 1 GB. Plus toga cijena ove kartice je vrlo pristojna s obzirom na performanse, a i ugrađen je veliki sporohodni hladnjak tako da je praktički nečujna. Kartica je DX11, ima DVI, HDMI i DP. Hard core gejmerima je ona preslaba, ali ko će cilom narodu ugodit? Uglavnom preporuka za 90% korisnika. Grafička ima 2 godine garancije.

ATI SAPPHIRE Radeon HD 5670 PCI Express 2.1 x16 GDDR5 512MB HDMI, DVI,DisplayPort – 630 kn

049_6

Hard disk

Ako neko ne zna, u stara vremena je za kapacitet diskovnog prostora i količinu RAM-a u računalu vridilo sljedeće pravilo: Gigabajt diska iljadu maraka, megabajt RAM-a sto maraka. Tako da bi terabajtni disk danas gušta oko 500.000 Eura, odnosno za jedan disk bi moga kupiti 35 Renault Fluence-a. A za 4 GB RAM-a koji bi danas guštali 200.000 Eura bi moga kupiti doktoru Ivi 20 satova.

Međutim, mi ćemo odvojiti znatno manje keša i za pola Starčevića pazariti odličan Seagate 1TB disk koji ima 5 godina garancije.

HDD Seagate 1TB ST31000525SV – 510 kn

049_7

Optički uređaj

Kako mi se čini da je Blu Ray Charles tehnologija nekako u škobi, izbor pada na provjereni LG DVD snimač za kojeg proizvođač jamči da će radit ko ivin Rolex 2 godine.

DVDRW LG GH22NS Black S-ATA – 150 kn

049_8

Ukupno – 5.350 kuna

Puno? Malo? Taman? Definitivno sa ovim računalom nećemo imati problema i vrlo vjerojatno ko kupi ovakav hardware, dućan će ga idući put vidit kad bude dolazija po prazne CD-ove.