Glavni inžinjer

Definicija glavnog inžinjera: Glavni inžinjer je i onaj inžinjer koji je bija dovoljno sposoban da se uvuče direktoru u čmar da bi posta glavni inžinjer, a dovoljno nesposoban da ima svoju firmu i da nema šefa.

Glavni inžinjer je u većini slučajeva sitna duša koja se sakriva u okrilju velike firme i prosipa pamet, u sve se razumi, ali nikad neće prihvatit izazov i otisnut se u privatne vode da se vidi koliko u biti “piza”.

Glavnom inžinjeru kad vidi svog direktora šupak čini gospe-marke, ali zato kad vidi informatičara vanjskog suradnika pluća mu se nadmu, odma mu je sjena 2 kvadrata veća.

Oduvik san ima neku odbojnost prema vršiteljima takvih dužnosti u raznoraznim firmama s kojima san surađiva jer nisan nikad naiša na nekog normalnog, nego uvik na neke koji zajebaju, maltretiraju i otežu. U biti liječe svoje komplekse i daju sebi važnost.

Dok san bija mali privatni poduzetnik takve likove bi konzumira za marendu i zalija kavom. Sad ih više ne konzumiram, sad ih zgazin.

Iskustvo je to…

Evo jednog slučaja kad je jedan iša mene jebavat, pa skužija da je naletija na nagaznu.

Bilo je to negdi 2005, čini mi se…

Jedan veliki korisnik koji je kod mene kupija cilu opremu od nule (računala, software, printere, kopir, server, mrežnu opremu pasivnu i aktivnu, backup) odlučija zbog svojih potreba u projektnom dijelu kupiti ploter. Inače je oprema kod njih bila montirana i radila je već skoro 2 godine i bili su skroz zadovoljni. Osim kupnje potrošnog materijala, nikakvih troškova dodatnih nisu imali, nije im se niti jedna tipkovnica pokvarila, a kamoli štogod drugo.

Inače, profesionalno san bija dosta ponosan na taj cili sustav jer se sićan kad san sa direktoron i tajnicom uša u prazne kancelarije, a nakon nešto vrimena tu je radilo 20 ljudi na opremi i mreži koju san ja osmislija i montira od nule. Vrlo rijetko neki informatičar ima priliku takav posal odradit. Inače, na natječaju od 8 ponuđača moja ponuda je bila najkompletnija i najpovoljnija, a nisan tražija avansno plaćanje. Od tih računala sva radu i dan danas, samo im se broj udvostručija.

I, jedno jutro zovu da im pošaljen ponudu za ploter. Zvala tajnica. Kako smo već neko vrime surađivali, bili smo na ti, a i inače je vrlo ugodna osoba.

Kaže ona “Aj pošalji nam ponudu za ploter.” Pitan ja kakav ploter, koja veličina A1, A0, USB, mrežni, nije to daj Mare pizde. Govorin joj ja to ti je ista stvar ki da si zvala autosalon i rekla da ti pošalju ponudu za auto. Koje? Dizel, benzina, dvosjed, pikap? Daj malo parametara. Veli ova da se ona u to ne razumi, ali da će mi spojit glavnog inžinjera pa da s njime popričan.

Pribaci ona mene na “umjetnu inteligenciju” i ovaj odma počeja prosipat pamet ovo, ono, vako, nako. Vidin ja da on nema blage veze ni šta bi tija, ni di bi tija. On bi jeba i zna di ga triba uvuć, ali nezna jel kurcon ili prston.

Aj dobro, skužija ja nekako šta oni oće i reka da ću u toku jutra faxirat ponudu.

Kad imaš ponudit komad hardvera čija je cijena oko 24.000 kuna, prvo moraš provjeriti isporučivost (ima li ga na lageru ili ga triba čekat), točnu cijenu i rabat, i naravno, uvjete plaćanja.

Budući da je njihove zahtjeve zadovoljava jedan model koji je ima pristojnu cijenu, ugrađenu mrežnu karticu i veličinu role koja im je trebala, ponudija san taj model. Napisa ponudu i faxira.

Ujutro zove mister glavni inžinjer i kaže da je dobija ponudu i da je proučija i da je uređaj u redu, samo da ga je on naša u Zagrebu skoro 2.000 kuna jeftinije. I da šta ćemo sad?

Mislin ja nu budale… pitan ga jel on misli da ako je uređaj kod mene 24 a u Zg 22, da će on uštedit firmi 2.000 kuna. Kaže prijo da oće. Mislija on da ću ja sad snižavat cijenu samo da dobijen posal, da ću skinit gaće da mi ga on zabije do balčaka. Ja kažen ništa, onda vi odlučite sa komercijalnim direktorom pa javite da znan oćemo li ić u realizaciju posla ili nećemo.

Treće jutro zove komercijalni direktor. Lik samo takav. Luđak, ali pozitivan luđak. S njime se stvarno moš nacerit. Ali definitivno nije glup. I pita on mene da koji kurac ja jeben zid sa ponudom da mu je glavni projektant reka da imaju ponudu skoro 2.000 kuna jeftiniju od moje. Kažen ja ma nema problema nego mi samo recite, na ponudi od te firme, šta piše za plaćanje, dostavu i montažu? Veli on da ne ne zna, da nije vidija ponudu. Pitan ga ja želi li da im ja pošaljen novu ponudu. Aj pošalji.

Nova ponuda:
Cijena plotera – 0 kn (uređaj kupljen kod drugog isporučitelja)
Inicijalizacija uređaja (ugradnja glave, tinti i početno podešavanje uređaja) – 200 kn + PDV
Instalacija uređaja na radnu stanicu – 100 kn + PDV puta 20 radnih stanica = 2.000 kn + PDV
Izlazak na teren – 50 kn + PDV
Kilometraža – 20 km puta 2 kn = 40 kn + PDV
Ukupno za uplatu (PDV uključen) – 2.816,70 kn

Potpis. Pečat.

Nije majci prošlo dugo, zove glavni inžinjer. Dobro jes ti normalan, kakva je ovo ponuda? Kakva će bit, ako kupite ploter kod mene dostava i montaža nula, a ako kupite na drugom mistu ja iman cili dan izgubit dok svi proplotaju. Šta ti misliš… da ćeš upalit mrežni uređaj i utakat patch kabel u njega i u switch i da će se na 20 računala u mreži pojavit “found new hardware”? Pojaviće se kurac. Prijo moj, tek onda sex počinje. Ovaj popizdija, skužija je da je prdnuo u potok i odma je prominija ploču. A kad bi mi to kod tebe kupili onda bi sve ovo bilo mukti? Naravno, pa imaš prvu ponudu, ona još uvik vridi. Aj iden se ja dogovorit sa komercijalnim direktorom.

Nije prošlo uru vrimena, zove komercijalni drugi put. Čin san se javija odma me napa: “Dobro koga vas dva jebete ode? Jučer si bija skuplji 2.000 kuna, a danas si jeftiniji, a nije se kurca prominilo. Šta onaj projektant mene jebe, jes ti njemu da kakvu drogu?” – “Nikom ja ništa nisan da, samo san objasnija kako stoje stvari ako se kupi kod mene, a kako stoje ako se kupi u Zagrebu.” – “Slušaj, neman ja vrimena zajebavat se s vama dvojicom, aj nosi taj ploter vamo i kad ti tribamo platit?” – “Ja iman odgodu 30 dana, vi imate odgodu 30 dana, samo ne nemojte naguzit.” – “Aj, aj, samo to donesi i drugi put šalji ponude direktno meni da ja vidin šta ti tu mutiš. I nemoj mi uteć ka dođeš, tribaćeš mi nešto namistit na kompjuteru.”

Donio, montirao. Platili uredno nakon 5-6 dana.