Hard disk

Travanj 2010

Doša prijo u servis, donija svoju kašetu brukava. Inače mi je najjača ekipa koja donese PC u servis bez bočnih stranica, ali to je njihovo pravo, a meni kao serviseru to ne smeta. Ja osobno nikad nebi odnija nikakav uređaj na servis polurastakan, a pogotovo da s njega nebi obrisa prašinu. Ali nije moje da o tome vodin brigu. Moje je da popravin. A prije toga da nazoven stranku i kažen joj koliko će popravak guštat.

I, tako dođe i taj PC na red da vidimo kakve su ga tegobe napale. Struje ima slike nema. Nakon dijagnostike ustanovija san da mu je riknija maderbord. Za outsidere: matična ploča. Socket 478. Popravak stane u par stotina kuna. Međutim, prijo kaže da neće popravljat nego bi samo kupija vanjski USB disk od 500 GB, pa da mu s ovoga u računalu iskopiran na njega My Documents. Dobro.

Izvadin ja disk i spojin ga na drugi PC i vidin da My Documents ima oko 250 GB. Kažen da će malo potrajat kopiranje jer ima dosta podataka, ali njemu se nije dalo čekat. Kaže da iskopiran samo neki direktorij od 2-3 GB i da će doć popodne ili sutra ujutro sa USB diskom da iskopiramo ostatak. Kad je odlazija odnija je i onu kašetu brukava da ne smeta. Odma mi nije bilo drago šta mi tu ostaje njegov disk iz računala, ali šta ću kad je reka doć popodne ili sutra ujutro. Ništa, ja zalipija na disk papir “Prijo” i stavija ga sa strane.

Međutim, prijo nije doša ni popodne, ni sutra ujutro, ni treće jutro ni pedeseto jutro. U međuvremenu je čak u servis doša Godot, ali prijo nije doša.Taj disk se tu vuka po policama, primišta se kako je kome smeta i nakon par dana ja san i zaboravija na njega.

Rujan 2010

Jedan dan vraćan se ja u butigu od korisnika i kaže šef da je zva onaj prijo i pita di je njegov disk. Kažen ja koji prijo, koji disk? Onaj šta je bija prije par miseci uzeja 500 GB externi disk, a ostavija svoj iz računala. Pitan ja jel to onaj šta je reka doć popodne. E, taj. Neman pojma, pogledaću tamo, tamo bi triba bit ako ga u međuvremenu nije skupija.

Međutim, nigdi diska. Ja sve prikopa, kolega isto, ali nema. Nema te pite dečko. U međuvremenu zove prijo ponovo, ja se javija na telefon. Jeste našli moj disk? Žao mi je, nismo nema ga nigdi, mora da ste ga u međuvremenu uzeli jer ode ga nema. E sad mene prijo vaća na baketinu, ovo ono, jel vi znate kako su tu meni važni podaci, ja iman dvoje dice, tu su mi sve slike. Ja kažen pogledaćemo detaljnije, pretrešćemo sve.

I stvarno mi pritresli sve živo, ali jebenog diska nigdi nema. Ja govorin šefu nema diska, šta ćemo sad gubit vrime, koji kurac se sitija nakon 5 miseci da mu je tu hard disk sa svin podacima, di je bija dosad. Tako je prijo još 2-3 puta bija u radnji i par puta zva i zadnji put kad je bija pitan ga ja jeli on možda pogleda kući da ga nije u međuvremenu uzeja odavde, pa ga kući negdi stavija, ali kaže da nije. Kaže da se već pozdravija sa tin podacima i cila stvar je nekako ošla fade-out.

Moja pretpostavka je slijedeća: tih 5-6 dana dok nas je davija i stvara nan opsadno stanje u firmi, prijo je naša taj disk, ali bilo mu je glupo reć da ga je u međuvremenu pokupija, pa je radije izabra varijantu da kaže da se pozdravija sa podacima i tako stavija na nas osjećaj krivnje. Nekako mi je mirno sve to primija… ja bi podivlja na njegovom mistu da mi se izgubi moj direktorij “Slike” kojeg punim zadnjih 16 godina.

I sad nakon svega ja se pitan: ko normalan će disk sa 250 GB privatnih podataka, slika obitelji, ostavit negdi da leži 5 miseci? I nakon 5 miseci očekivat da će bit na istom mistu? I to mu je navodno jedina kopija tih podataka. Ma boli me kurac za njega i njegov disk. Ako njega nije bilo briga 5 miseci, šta bi se ja sad živcira?

Naravoučenje za servisere: u ovakvoj i sličnim situacijama triba postupiti na sljedeći način: “Gospodine, odnesite vi i ovaj stari disk pa kad budete htjeli donesite oba, iskopiraćemo vam besplatno.”

Naravoučenje za stranke: brinite se sami o svojim podacima, pogotovo obiteljskim slikama, jer njih niko ne može vratit. Čak se i kompletno knjigovodstvo može ponovo ukucat, ali slike kopirajte na što je moguće više mjesta. Kompjuter sam po sebi ne vridi kurcu vode, vridu podaci.