Informatička kirurgija

Opće je poznato da se u informatici primjenjuje pravilo neodređenog integrala. Pojasnimo svim čitateljima bloga, pogotovo onima kojima na vizitki ispred imena piše oecc. Dakle, kad integriramo tražimo primitivnu funkciju, odnosno funkciju koja kad se derivira daje onu kobasicu iza znaka integrala. Budući da je derivacija konstante = 0, onda kažemo da je integral f(x)dx = F(x) + C. Kad je nama profesor to tumačija, onda je zna da u razredu ima tukaca koji će kasnije upisati pravo ili ekonomiju, pa da bi pobliže dočara taj “C” onda je reka “npr. +7”. Od tog dana više niko nikad od ekipe nije napisa +C, nego su svi pisali +7, na što je on načisto popižđiva.

Ista ta konstanta C, koja je u infintenzimalnom računu 7, postoji i u informatici. U informatici C = 2. Informatička konstanta 2 nam kaže broj dana otkad je dobavljač reka da će roba sigurno biti kod nas, pa dok stvarno ne bude kod nas. Recimo, dobavljač je reka da nam šalje Minoltu u utorak i da bi trebala biti kod nas u sridu što, kad se primjeni pravilo neodređenog integrala, znači da će biti kod nas u petak. Isto pravilo primjenjiva informatičar prema krajnjem kupcu, a vjerojatno i distributera malo jebucka taj C.

Neki dan san čuja apsolutno najjaču korisničku rečenicu svih vremena: “My boss will kill me.” Ova rečenica je dio prosto proširene rečenice koja glasi: “My boss will kill me because I spent 18.000 kunas more than he authorised.” Prevedimo na hrvatski ovaj vapaj kako bi shvatili čak i oni koji drže na mobitelu hrvatski menu: “Moj šef će me ubiti jer sam potrošio 18 kilokuna više nego što mi je dozvolio.”
Govoreći matematičkim jezikom, da mu je šef odobrija da potroši 1.431.000 kn, a on potrošija 1.449.000 kn, šef mu nebi ni skužija. Međutim šef je odobrija 7, a ja ga naveja na blud od 25.

Činjenica da poznam jednog od najvećih stranih investitora je splet sretnih okolnosti. Bija san dobar s njime i prije nego zna ko je on, odnosno prije nego šta mi je fra Vjenceslav reka:”Znaš ti ko je ovo?” – “Ko?” – “To ti je taj i taj, njegova firma ti radi to i to.” – “Nemoj srat.”

I, tako prije desetak dana prolazi on i javlja se i nako malo seremo (sve na engleski) i pita on mene za dobar kopir koji bi se moga koristit i kao printer. Ništa, poslali mi njemu ponudu za neki stroj sa opcijama, cca 7 kilokuna. Pita on jel u boji, nije. Pita on kolko bi koštalo da je u boji, 25. Puno. Nagovaran ga ja da to nije puno, da je jeftiniji ispis, da diš bez boje u svit itd itd. I popustija na kraju.

Kako se radi o kulturnoj firmi, koja je svoje pare mogla uložit u Kazahstan a uložila je u Hrvatsku, platili su avansno. Već drugi dan pita: “Where is my machine?” – “Polako, Mićo, ne ide to tako, sad čekaj, glavno da si ti platija.” Zajebajen se naravno, stroj je isti dan naručen i primjenom informatičke konstante C, umisto u sridu stiga je u petak. Fra Vjenceslav ga je raspakira, poskida zaštite, inicijalizira i obavija sve predradnje kako bi ga isporučili kupcu.

Koliko je ta isporuka seksualni užitak dovoljno govori podatak da stroj bez postolja i ADF-a ima masu od točno 100 kg. Ali šta je sto kili za dva stara asa? Stroj je uredno isporučen, na prstima ćemo još dugo vrimena imati uzorak njegovih ručki, ali stiga je živ na odredište.

Na odredištu smo im složili malu mrežu koju san malo slikavao kako bi čitatelj stekao uvid u pojam koji se u stručnoj literaturi naziva “Informatička kirurgija”. Kirurgija, jer se radi kirurški precizno. Svaki pravi informatičar sposoban je sa SDS borelom 10 izbužat karijes na gornjoj desnoj četverici.

Evo nekoliko svjetlopisa koji zorno oslikavaju pregršt karakteristika kojima su obdarena ova dva informatičara starog kova: urednost, preciznost, stručnost, opremljenost i spretnost. Iako je zid ravan kao da ga je izgleta Filip Višnjić, sve rupe su savršeno okrugle veličine tiple.

158_1

158_2

158_3

158_4

158_5

158_6

158_7

Ova zadnja slija je avansna usluga prema šugavim poštarima. Naime, naručili su DSL i odma san in provuka kabel od mista di dolazi linija (na slici) do mista di će stat DSL router. Ne zbog toga šta ih volin pa da se ne muču jadni, nego zbog toga da mi ne otvaraju kanalice i ne sjebu štogod sad kad sve radi…

P.S. Nemoj slučajno da san koga utepija da je u Google upisa “Filip Višnjić”.