Informatička kriptoanaliza

Prema Zakonu logike ne možemo dati definiciju kriptoanalize ako prije toga nismo dali definiciju kriptografije.

Dakle, objasnimo navedene pojmove stručno i jednostavno, na način da shvate i oni koji munitu bacaju u lemozinu umisto u kasicu-prasicu.
Kriptografija je i onaj postupak kojim se normalni, razumljivi izrijek pretvara u laprdanje. Analogno tome kriptoanaliza je i onaj postupak kojim se raznim znanstvenim, nasumičnim, intuitivnim i okultnim metodama nastoji od laprdanja dobiti razumljivi izrijek.

Kriptoanaliza u informatici je skup pravila, funkcija i protokola pomoću kojih svaki informatičar, obdaren iskustvom i konjskim živcima, odgonetava što mu je korisnik u biti htio reći. Nažalost, u ovoj proceduri informatičar nema pravo uložiti Kviska, ne postoji joker “zovi” i budući da je svaki biser unikatan i jedinstven, ne postoji nikakav informatički Bronstein za kojim bi mogao posegnuti.

Podrazumijeva se da je “Molim vas ponovite, nisam razumio što vam ne radi (ili što želite)” sasvim nepotrebno jer je opće poznato da je neuki korisnik već svojim prvim izrijekom dao svoj maksimum i traženje bilo kakvih dodatnih pojašnjenja samo uvodi još šuma u signal, dodatnu entropiju u sustav i na koncu konca povećava broj nepoznanica istovremeno smanjujući broj jednadžbi.

Hauevr, kriptoanalizirajući dosadašnje bisere korisnika došao sam do nekih određenih zakonitosti koje kombinirajući u pravilnim omjerima mogu pomoći za dekriptiranje i konačnu pobjedu dobra nad zlim.

– Ne svitli mi, a do jučer je svitlilo – Riknija je monitor

– Pošto kutija u kompletu sa televizijom, onom plazmom? – Pošto PC i monitor

– Pokvarija se miš – Windowsi se smrzli

– Dao mi je Taj i Taj vaš broj telefona, reka je da ćete vi sigurno… – Oprez, neko postupa po protokolu „Brigo moja priđi na drugoga“

– Jel držite vi tonere za kompjutere? – Da, držimo tinte za ink-jet pisače.

– Ne mogu upalit kompjuter – ovo je primjer korisničkog Navajo koda, naime nemoguće ga je kriptoanalizirati jer rješavamo jednu jednadžbu sa dvije nepoznanice

– Kabel za internet – ovo je primjer jednostavne Cezarove šifre, korisniku triba patch kabel

– Stick za internet – USB WLAN kartica

– Alo, platija san ti račun – Triba mi nova roba na dug

– Alo, oće li bit koja akcija oko Nove godine – Dosadno mi je

– Nemoj mi i3, rekli su mi da je kvalitetniji i5 – Glup sam