Informatički činovi

Nekako san se uvatija u razmišljanju da ne moraju svi ljudi znati sve informatičke termine koje upotrebljavam. S vrimena na vrime pročitan stare postove čisto iz razloga da vidin jel ko šta komentira ili da vidin da nisan slučajno štogod obeća da ću napisat pa zaboravija.

Tako san utepija samog sebe da često upotrebljavan izraze tipa COM port, router, patch kabel, LGA, SCSI, Jaz … itd. Ne moraju svi znati šta ovi izrazi znače.

Ako ste sad pomislili kako ću ja trošiti svoje dragocjeno vrime objašnjavajući vama tupanima šta znači komad hardvera tipa gender changer, zajebali ste se. Imate gugl pa guglajte.

Međutim, isto tako san nekoliko puta napomenija da ja jedini iman uzvišeni i za većinu smrtnika nedostižan čin, a to je informatičar starog kova. Isto tako se na nekoliko mjesta spominje informatičar mladog kova, informatičar bez kova i informatički šegrt.

Budući da ovo nisu svi činovi ovlaštenog informatičkog osoblja, ipak ću potrošiti malo vrimena pa da vama outsiderima i civilnim licima objasnim “ko je ko” u informatičkom svijetu, a isto tako ako se neko od vas mlađarije odluči na težak i trnovit put u informatičkoj hijerarhiji, da znate šta vas čeka.

Najbolje je kreniti od početka, znači od razvodnika pa preko zastavnika prve klase lagano prema generalu armije.

Civil

Civil je jedini outsider u informatičkoj hijerarhiji jer još nije zaređen. Međutim duboko u nutrini svog bića osjetio je unutrašnji glas koji mu kaže “Dođi sine, ostavi sve svoje snove o životu u prirodi i čistom zraku jer miris zapaljene prašine iz JNC napajanja je afrodizijak par ekselans.”
Civil još nema e-mail adresu i nije ovlašten da išta dira osim prekidača za svitlo i ručice vodokotlića.

Ovaj stadij traje dok odgovorne osobe na osnovu pokazanog predznanja ne odluče da li će biti primljen na usavršavanje. Tipično pitanje koje se postavi civilu da se vidi da li je individua uopće materijal za informatičara je “Koja je razlika između laptopa i notebook-a?”

Stopa prolaznosti je 3,14% što nas upućuje na činjenicu da otprilike svaki trideseti civil postane insajder. Ostalih 96,86% propalica postanu odvjetnici, ekonomisti, baletani i razne vrste menađera.

Mlađi informatički šegrt

Ovo je prvi, dakle najniži, insajderski čin u informatičkom biznisu. Razina pristupa informacijama je, na skali od 1 do 100, negdje oko 2,7182818, a tipičan radni zadatak je kupljenje vida s poda ili brisanje prašine s hardvera. Razina odgovornosti je minimalna tako da jedino o čemu triba vodit računa je da ne piša kraj školjke. Na ovoj razini javljanje na telefon je strogo zabranjeno.

Duljina vremenskog intervala u kojoj vlasnik JMBG-a može biti mlađi informatički šegrt varira od 6 do 12 miseci. U tom periodu ako pokaže vidan napredak u smislu svojih informatičkih sposobnosti može prijeći u viši denzitet, a to je informatički šegrt.

Mlađi informatički šegrt je inače prvi i posljednji informatički čin u kojem jedinka može napraviti U-turn, drugim riječima bez obzira ima li clearance za prelazak u više sfere postojanja ima pravo odustati i izaći iz začaranog informatičkog kruga kao slobodan čovjek – civil.

Uvjet za dobivanje clearance-a za prelazak iz mlađeg informatičkog šegrta u informatičkog šegrta je točno odgovaranje na pitanje tipa: “Kako se zove komad hardvera na slici 1?”

Slika1

095_1

Informatički šegrt

Informatički šegrt je čin za kojeg bi smo mogli reći da je “Point of no return”. Kićenje ovim činom za sobom povlači činjenicu da je jedinka ušla u informatički biznis i jedini izlaz je sa nogama naprid. Na ovom levelu se već može dobiti i stvarni radni zadatak pa tako informatički šegrt zna zašto PC ima i sprida botun “Power” i straga “0 1”. Informatički šegrt ima pravo pitati starijeg kolegu čemu šta služi, međutim praksa je pokazala da rijetki koriste ovu privilegiju, vjerojatno zbog toga šta bi odgovor trebali zapamtiti i kasnije ga implementirati u poslu.

Tipičan radni zadatak informatičkog šegrta je rastavljanje računala, ispuhivanje prašine, kopiranje CDova i DVDova sa ilegalnim softverom.

San svakog šegrta je da dobije kov, pa makar i mladi jer će to njegovo postojanje učiniti smislenim, pa tako marljivim radom i zalaganjem nakon što točno odgovori na pitanje tipa “Šta ima sa jedne strane 568A, a s druge strane 568B?” slijedi prelazak u informatičkog šegrta mladog kova.

Informatički šegrt mladog kova

Dobivanje kova je jedinstven događaj za bilo kojeg informatičara. Nakon otprilike 2-3 godine provedene u informatici, savladavši nebrojene prepreke onaj civil s početka priče je postao pravi informatički šegrt mladog kova za kojim uzdiše većina studentica koje se okupljaju u obližnjem zdravljaku.

Naravno, kako sa slavom dolaze i veće obaveze, a i odgovornost informatički šegrt mladog kova će najmanje 3 puta udrit glavom u zid prije nego spoji hard disk i CDROM na isti IDE kabel. Naime, u ovoj fazi šegrtima je već dozvoljeno sastavljanje mašina, ali bez paljenja.

Paljenje svježe sastavljenog računala, čije komponente je gazda uzeja na brukvu u dobavljača, od kojih su bar 2 komponente EOL, izlazi van okvira ovlasti jednog šegrta mladog kova za koje je ipak potreban veći čin, a to je informatički šegrt starog kova. Međutim, da bi se približija svom uzvišenom cilju ipak mora proći još jedno informatičko sito sitnog oka, a to je još jednom točno odgovoriti na pitanje poput ovoga “Kako se zove komad hardvera na slici 2?”

Slika 2

095_2

Informatički šegrt starog kova

Informatički šegrt starog kova je stara kuka u svakom informatičkom servisu, koji bez problema može ustanoviti zašto se sve lampice pale i svi ventilatori vrte, a PC ne daje sliku na monitor. Stari kov mu daje za pravo da pametuje mlađim kolegama, zavrće očima i prosipa vide na pod. Dozvoljeno mu je javljanje na telefon, međutim strogo mu je zabranjeno davanje dijagnostike na daljinski i njegovo ovlaštenje se proteže do “Donesite PC u servis da pogledamo.”

Kako je informatičkim šegrtima bilo kojeg ranga strogo zabranjeno napuštanje servisa za vrijeme radnog vremena, ni ovaj šegrt se ne miče dalje kruga tvornice, osim u iznimnim slučajevima kad mu se ipak može povjeriti radni zadatak koji u svom opisu ima komunikaciju sa vanjskim svijetom, tipa odnit tintu CLI-8Y u firmu priko puta.

Završni stadij šegrtovanja traje i najduže jer ozbiljnost pristupa informatičkoj problematici traži od bilo koje individue posvemašnju predaju duha i tijela i razumijevanje informatičkih tehnologija, jer ispuštanjem naziva šegrt u činu dobiva se jedna od najvećih tekovina informatičke revolucije, a to je samostalnost i rad kod korisnika.

Zadnja skala koju je potrebno savladati kako bi se postalo punopravni genuine informatičar je veliki ispit koji se sastoji iz dva dijela: poznavanje hardvera i poznavanje softvera. Tipično pitanje iz područja hardvera glasi “Kako se zove svjetski poznat i priznat proizvođač hardvera čiji je osnivač Branko Matić?” a iz područja softvera glasi “Čemu služi Magic bullet?”

Mlađi informatičar mladog kova

Završavanje šegrtovanja i dobivanje čina mlađi informatičar mladog kova ostvarenje je svih vlažnih snova jednog wannabe informatičara. Osim što je postao punopravni član informatičkih profesionalaca, njegova ovlaštenja se sada protežu puno dalje od vlažnog ćumeza (koji je jedva dobija MTU), pa tako ima sva prava i obaveze za rad kod korisnika.

Mlađi informatičar mladog kova je više-manje u potpunosti savladao sve tajne informatičke tehnologije koje sada može primjeniti u radu u servisu i kod korisnika. Vještine i vještarstva kojima raspolaže imaoc ovog čina protežu se od pravilnog korištenja naredbe “fdisk” do rješavanja složenih hardverskih problema tipa “Koja mu je pička materina, sve san prominija a opet ne radi?”

Naravno, kao i u svakoj hijerarhiji, svaki čin koji ima nadređenih iznad sebe, ima neka ograničenja u vidu ovlasti, ugovaranja poslova, korištenja resursa firme u privatne svrhe itd.

Sve navedeno moguće je ostvariti ukoliko se posjeduje čin mlađeg informatičara starog kova i svaki mlađi informatičar mladog kova koji želi postati mlađi informatičar starog kova mora također svojim znanjem dokazati da je sposoban za prelazak na idući level. Tipično pitanje iz ispita znanja za mlađeg informatičara mladog kova koji želi postati mlađi informatičar starog kova je “Koji RAM ide u AWE32?”

Mlađi informatičar starog kova

Mlađi informatičar starog kova je jedan od najuzvišenijih činova u informatici. Osim što posjeduje sva potrebna znanja, vještine, komunikacijske i organizacijske sposobnosti, ovlaštenja za rad u servisu i kod korisnika, mlađi informatičar starog kova ima i 007 ovlaštenje, a to u informatici znači otpis hardvera. Narodnim jezikom rečeno mlađi informatičar starog kova ima pravo kod korisnika proglasiti PC rahmetlijom, te uputiti korisnika u kupovinu novog.

Nebrojene se mogućnosti otvaraju svakom mlađem informatičaru starog kova, pa tako jedna od povlastica koju dotični uživa je odlazak na informatičke pederane i samim time ulazi u utrku za dobrim gudizima.
Mlađem informatičaru starog kova su sva vrata otvorena.

S obzirom da za dobivanje predzadnjeg čina u informatičkoj hijerarhiji, koji glasi informatičar mlađeg kova, nema polaganja ispita jer se čin ne dobiva nego uzima prema vlastitom nahođenju, svaki mlađi informatičar starog kova kad sazriju uvjeti se odlučuje na jednu od naizgled najlakših, a u biti jednu od najtežih stepenica u svojoj informatičkoj karijeri.

Informatičar mladog kova

Postao je privatni poduzetnik. Stručnost više nije problem. Sve radne zadaće rješavaju se rutinski, informatičar mladog kova ima nevjerojatnu sposobnost da može u isto vrijeme voziti i objašnjavati korisniku di se upisivaju parametri za mail.vip.hr, dok za to vrijeme razmišlja o problemu drugog korisnika kod kojeg se upravo uputio.

Sva poslovna energija informatičara mladog kova vrlo brzo splasne kad ustanovi da su se na organizam njegovog biznisa zakačile pijavice čiji kapacitet isisavanja resursa je toliko velik da dosadašnji eksponencijalni rast prelazi u logaritamski rast, a potom u krivulju koja se najkraćim mogućim putem približava osi x. Pijavice su vjerni kupci koji ne plaćaju svoje račune i država, pogotovo država.

Inače je postotak informatičara koji doguraju do ovog čina vrlo malen, svega 1 od 1.000 dođe do informatičara mladog kova.

Vrijeme koje informatičar ima od trenutka kad se krivulja biznisa uputi prema osi x do trenutka kad je presiječe i dalje nastavi strelovito u minus se zove “Escape time” ili skraćeno ESCt.
To je vrijeme koje je ostalo informatičaru da pokupi prnje i nestane iz ovog koordinatnog sustava.

Zbog tipičnih razmišljanja hrvatskog podneblja tipa “Biće bolje” (a neće…) i “Neću da ljudi misle da san propa”, svi informatičari mladog kova su odabrali ostanak u ovom koordinatnom sustavu i sad su im koordinate x = 2012 god, y = -200.000 kn.

Dosad je zabilježen samo jedan slučaj kad je jedan informatičar mladog kova nakon što se našao na koordinatama x = 2008 god y = +20.000 kn odlučio napustiti koordinatni sustav i prešao u višu sferu postojanja u kojoj prestaju vrijediti svi poznati zakoni fizike i ekonomije, a počinju vrijediti zakoni tjelesnog i umnog blaženstva.

Informatičar starog kova

Informatičar starog kova je najveći čin kojeg živa osoba može dosegnuti i jedini čin kojeg je zasad dosegla samo jedna osoba.

Informatičar starog kova je osoba koja je uza sve profesionalne sposobnosti na polju informatike pravilno prepoznala opasnost informatičkog posla, te točno izračunavši ESCt (vrijeme za “kidam nalijevo”) napustila nemirne brzace informatičko-poduzetničkih voda prije vodopada i skrenila u rukavac na čijem je kraju mirno jezero.

Međutim, i jezero se počinje mreškati…

Iz svega navedenog lako se da zaključiti da su jedini pravi informatičari hardveraši.

Zaključak: odgovorite točno na postavljena pitanja i odmah ćete znati di ste.