Leptir mašna

005_1

Dođe lik koji ne zna apsolutno ništa o kompjuterima kupit kompjuter. Odma je bilo jasno da će kupit kod nas jer je doša po preporuci, međutim satra me je, istinski me je ubija glupim pitanjima. Ali čovik je stvarno OK, ljudina. I sve to tako prošlo, kupija on kompjuter negdi prid proliće, sve super, sve radi, dođe svakih 2-3 tjedna po tintu, plaća sve kešom uvik uz riči “nemoj mi slučajno pisat nikakav račun, neću ja da država zna za naše posle”.

I, tako negdi u zimu, zove on na telefon da je maloprije bija u kafiću na kavi i da je uletija hitan posal i da je upalija kompjuter, ali kompjuter ne radi nego samo stoji leptir mašna i ni makac. Leptir mašna. Čuja san stvarno svakakvih sranja, ali u ovom slučaju ni uz najbolju volju nikako nisan moga dokučit šta njemu stoji na ekranu.

Razgovor je teka više-manje vako:

Ja – šta ti piše na ekranu
On – ne piše ništa ima puno ovih word-ova (u biti ima desetak shortcut-a na dokumente na desktop-u) i samo ova leptir mašna stoji
Ja – ma kakva leptir mašna
On – a leptir mašna, znaš šta je leptir mašna, kolarina
Ja – kakva kolarina
On – a kolarina, leptir mašna isto ki kravata, samo leptir mašna

U tom trenutku skužin da njemu na ekranu stoji pješćani sat, odnosno da mu disk radi ko lud i da zato ne može nigdi kliknit jer mu miš nije strelica nego “leptir mašna”. Smijali smo se tome danima.

Inače koji je problem bija? Nakon 2 dana mrcvarenja s tim kompjuterom koji je kod mene u servisu radija ki sad i izvlačenja na tunju svih mogućih i nemogućih informacija od njega, posložija san mozaik i riješija problem. Tribalo je samo 10-15 minuta ujutro prije nego upali kompjuter upalit peć jer mu je temperatura u poslovnom prostoru minus miljun. Od tada i dalje radi ko sat.

Tip je inače pogrebnik.