Lički medvjed

Pričajući priču o informatici pričamo priču o ljudskom rodu. Raznim znanstvenim metodama, odreda utemeljenim na stvarnim događajima, pokazali smo, i dokazali, da je informatička djelatnost magnet za popriličan broj društvenih fenomena koji svi od reda imaju tendenciju da sjebu djelatnost i djelatnike, djelatnike koji su odavno sa gavrilovićke prišli na parizer. Nastavi li se u ovom smjeru, uskoro ćemo jesti kruh sa jutarnjom rosom i na kraju samo rosu.

Budući da informatika nije samo stil luksuznog života, nego i vrsta biznisa, to znači da, u skladu sa Zakonom logike, mora postojati izvor prihoda od kojeg taj biznis živi. Iznenadimo bolonjske ekonomiste, koji još uvijek misle da su izvor prihoda Excel pite, i dajmo odgovor na taj vječni misterij: tko ili što je izvor prihoda? Nadam se da neće biti preveliki šok informacija da su izvor prihoda stranke, odnosno mušterije ili kupci.

Objasnimo svima pojam stranke, narodnim jezikom, na način da svate čak i odlikaši koji su imali 5 iz glazbenog, likovnog i tjelesnog, a 3 iz matematike i fizike.

Standardnom informatičkom podjelom na 1 2a 2b stranke mogu biti: 1 stranke od kojih biznis živi i 2 stranke od kojih biznis umire, koje se dalje dijele na 2a nasilna smrt i 2b tihi ubojica.

1 Okomica na tangentu

Iz samog naslova je vidljivo (ne baš svima) da je ovo tip stranaka kojima je osnovno obilježje normala. Drugim riječima svaki normalni biznis živi od normalnih stranaka, stranaka koji su konzumenti djelatnosti kojima se biznis bavi i koje plaćaju svoje račune uredno i na vrijeme, ne tucajući pritom mermer.

Ne zaboravimo spomenuti da iz prethodne rečenice, također u skladu sa Zakonom logike, proizlazi da svaki nenormalni biznis živi od nenormalnih stranaka. Iz ovog osnovnog poslovnog aksioma jednostavno se dolazi do odgovora od kakvog profila ljudi žive kladionice, javne kuće, burza dionica itd.

2a 00

Svima koji nisu prispavali zadnjih 50 godina jasno je da je 00 ovlaštenje za ubojstvo. Pojasnimo neukom puku što to stvarno znači. To znači da postoji određena skupina čeljadi koja, ukoliko im se prilikom obavljanja vlastite djelatnosti, dogodi da slučajno ili namjerno naprave egzekuciju – jebat ga, oni to mogu. Iako većina čitatelja zna ko spada u ovu grupu, zbog ekonomista i stručnjaka za marketing, kratko ih nabrojimo.

Za početak, to je država. Moja domovina je napravila egzekuciju nebrojeno mnogo poslovnih subjekata i prošla nekažnjeno. Način na koji se Republika Hrvatska ponaša prema poslovnim subjektima od kojih živi je isti kurac ki da ja ispalin čoviku metak u čelo, a onda mu udovici pošaljen račun za metak i drnč.

00 ovlaštenje imaju i velike firme. Njihov osnovni postulat glasi: “Šta serete da van triba platit račun, možete bit sritni šta uopće poslujemo s vama.” Ma idi bre u pičku lepe matere. Ti da mi se bajišeš okolo u X5, a ja da vozim u leru nizbrdo?

2b Lički medvjed

Lički medvjed je tip kupca koji je zaštićen od plaćanja usluga i u pojedinim slučajevima robe. Drugim riječima, nakon šta se obavi usluga za kakvu bi u većini slučajeva i rođenom bratu reka: “Ma jebi se ti lagano…”, više instance obično cilu priču bace u fade out sa riječima: “Ne beri ti brigu za njega…” ili “Dobro, jes ti normalan, diš njemu naplatit?”

Analizirajmo ovaj fenomen i pokušajmo pomoću Gauss-ove krivulje dokučiti kakvih sve medvjeda ima.

Iz istog brloga

U ovu grupu spadaju stranke koje su povezane sa gazdom obiteljskim vezama i koje, naravno, kad dođu kod svog rođe neće valjda platiti. I ne samo da ne žele i neće platiti, nego njihov rođo tj. gazda nebi njima naplatija ni za živu glavu zato da nebi slučajno pomislili: “Nu, našto je spa… meni je naplatija pizda mu materina, a oženija mi je rodicu.”

Iz ovoga proizlazi da je rodica kurva, jer se jebe s gazdom da rođo ne plati reinstalaciju Windowsa.

Iz istog lovišta

U ovu grupu stranaka koje džabalebarišu, a ako ih slučajno neko nešto pita kažu “Samo ti reci gazdi da je bija ode taj i taj”, spadaju drugi pripadnici lokalnog jet-seta koji zajedno sa gazdom vikendom gledaju u mlade pičiće kako šetaju po rivi, dok im bale curu iz usta. Logično je da se u tim situacijama vode učeni razgovori tipa “Bil je jeba?” – “U, zadjenuo bi joj ga kao mladoj magarici.”

Prema tome, ima li išta smislenije, kad već zajedno balu i priblezgavaju, da jedan drugome mukti odradu koji poslić… da se ne jebu sa PDV-om.

Iz istog staništa

S obzirom da, u najvećem broju slučajeva, gazda zaboravi iz kojeg je zaseoka doša prije 30 godina u prvi srednje u kopačkama i zeleno-narančastoj spitfajerici, svako toliko na vratima osvane neki Kušo koji ga podsjeti ko je i šta je. Kušo nikad ne zaboravi napomenit “Sićaš se ka si biža od ovna, pa se uspeja na koštelu” ili “Šta jes, jes najjači si bija kamena s ramena”. U zaseoku se i dan danas priča kako je “gazdu gunija čaća u tristaću 2 ure do grada i bogami gazda uspija”. I ne samo to nego “Slušaj Kušo, ako te ika put nanese u grad, javi se gazdi, on će ti sve sredit”.

I zato Kušo, kad kupi HP Compaqa sa Ubuntuom u shopping centru, zna u koju kompjutersku firmu se triba javit.

Iz drugog čopora

Evidentno je da gazda i njemu slični pripadaju čoporu lovaca-sakupljača. Međutim, postoji i čopor lešinara-nomada. U ovu vrstu stranaka spadaju razne djelatne osobe raznih državnih službi kojima je u opisu radnog mjesta mogućnost da gazdi zagorčaju život. Iako je gazda nedužan kao Rex u kokošinjcu, nikad nije zgorega nekom državnom parazitu mukti očistit PC od virusa ili mu gurnit koji USB stick od 16GB uz neizostavno “U redu je”.

P.S. Nemoj slučajno da san koga utepija koga da je u Google upisa “drnč”.