Megahit

Prošlo lito je pa jedan megahit iz usta jednog korisnika, kurac korisnika bolje reći budale, koja je došla kupiti toner pa ono, da postavi jedno pametno pitanje kako bi mi vidili koji je on poweruser, iskusni korisnik svih mogućih i nemogućih tehnologija.

Ajmo…

Dakle, to jutro u firmi moj cijenjeni kolega fra Vjenceslav i ja nako pizdimo, sve gori od posla moš mislit. I, zvoni telefon, jedna dobra stranka, da se jedan od PC-jeva ne može upalit, ne reagira na botun. Ni palcon, ni kažiprston. Vjerojatno napajanje, vruće je za popizdit, kažu da je ovih 5 dana najtoplijih u zadnjih 100 godina.

I, u međuvremenu doša šef i ja, zaduživši službenu kašetu od vozila, uputim se prema tom korisniku opremljen potrebitim alatom i rezervnim dijelovima.
Kako svaki pravi informatičar, a da ne govorimo o kovu, zna čim zazvoni telefon ko je, šta je riknilo i kolko će guštat (tako da se mi ne javljamo sa “Halo” nego sa “470 kuna sa PDV-om”), tako sam i ovaj put bija u pravu i taman kad san zvida novo napajanje skužin da ova grafulja unutra ima 6-pinski konektor za napajanje, a ovo šrot napajanje šta san ga ja donija nema. O, jeben ti iruda… i mi smo počeli smeće dilat.

Ništa, ostavija ja sve nako raskopano, i kako iman u firmi Y-kablića s jedne strane 6-pinski za grafičku, a s druge strane 2 ženska molexa, sidnem ja u službeno prometalo koje se u međuvremenu zagrijalo na +150 unutra.

Trknem ja do firme, ali mi se nije dalo uvlačit se sad u uličicu, pa parkirat, pa drkat, nego san lipo ostavija upaljeno auto na glavnoj cesti na trokutu, ki svaki pravi i lini dalmatinac koji se posli čudi kako mu je pauk diga auto. I koji onda obavezno nadoda kad ga dođe predignit “Jesan se ja za ovo borija i ginija, majku vam jeben lopovsku”.

U svakom slučaju, uletin ja u našu gambužu i odma u škafetin da uzmen taj kablić šta mi je falija, kad šef govori onom poweruseru s početka priče: “Evo, doša je kolega informatičar pa možete njega pitat”. Jeben te bože, ako me sad ovaj upila digniće pauk auto, a onda sam obrao bostan.

– Skužajte šjor, auto mi gori nasri ceste, doša san samo nešto uzet, možete li to brzinski pitat?
– Nema problema, evo mene zanima kako dignit server na microSD karticu?

Ja ono tren sta, računan vruće je, oznojen san, biće nisan dobro čuja ili san napokon zaozbiljno popizdija, međutim ovaj počeja objašnjavat kako se njemu nije isplatilo uzimat DSL doma, nego je uzeja neki mobitel sa pristupom Internetu (da, to mu je sigurno jeftinije od DSL-a).
I, sad bi on sa računalom i laptopom iša na Internet priko tog mobitela i da su njemu stručnjaci rekli da se to može, samo da triba instalirat server na microSD karticu koja se nalazi u mobitelu.

– Šjor, ajme stvarno ne znan, skužajte žurin.

Samo bi volija znat ime i prezime maloga o’tete koji mu je iskusno objasnija da je to pičkin dim, samo triba dignit NT server na SD karticu, šta inače svaki MCSE radi na plaži umisto rješavanja križaljki, onda šerat Internet konekciju i na laptopu upalit “Internet connection wizard”.

P.S. Nemoj slučajno da san nekog utepija da je u Google upisa “MCSE”.