Perspektiva

Prije neki dan, 20:36.

  • Ubićeš me
  • Vjerojatno oću, al isto bi volija znat točno zašto
  • A srićo, opet me zeza ovi kompjuter
  • Jesan ti reka da tribaš kupit novi
  • A oću, oću, samo da krene sezona, aj ti vidi šta je s ovin
  • Aj doću odma ujutro

Iako san vrlo vjerojatno jedno od najsavršenijih živih bića na planeti, moran biti iskren i skromno priznati da većinu priča na blogu pričan iz svoje perspektive, kako meni odgovara, ispuštajući pritom detalje koji bi me mogli kompromitirati ili umanjiti moju stručnost, a istovremeno naglašavajući i ističući mane korisnika i općenito onih koje gledan priko nišana.

Smatram da bi bilo korektno s moje strane bar jednom se izdignuti iznad primitivnih bioloških nagona i niskih poriva ter ispričati priču iz jedne nekontaminirane, objektivne perspektive. Nadalje, kako bi cila priča vezana uz ovaj telefonski poziv “ubićeš me” bila što vjernije dočarana dokonom čitatelju najbolje da se ispriča iz svih perspektiva znanih čovjeku, koristeći pritom samo one detalje koji su dostupni, znani i relevantni dotičnoj perspektivi.

Referentni koordinatni sustav

Prije nešto više od 10 godina Korisnik je kod Informatičara kupio osobno računalo opremljeno licencnim software-om. Informatičar je isporučio snažno računalo u koje su ugrađene vrhunske komponente tog doba i instalirao i aktivirao licencni software kako slijedi:

Operativni Sustav: Microsoft Windows XP Pro

Uredski paket: Microsoft Office 2003

Program za rad: Autodesk AutoCAD 2006

Zaključno sa danom 10.02.2017. računalo je i dalje operabilno jednako kao i na dan isporuke. Osim nekih manjih softverskih intervencija, na računalu je jednom zamijenjena tipkovnica i nekoliko puta miš. Monitor i printer HP DJ 1220C su isti kao i na dan isporuke. Jedino je UPS rashodovan prije nekoliko godina.

Zbog zastarjelosti operativnog sustava i pripadajućih programa Korisnik ima poteškoća pri korištenju računala. Korisnik se obraća Informatičaru sa upitom za pomoć u nadi da će Rješenje biti iz skupa Racionalnih brojeva, međutim Informatičar nudi Rješenje iz Kompleksne ravnine.

ISK

Miljun puta san reka svim svojim korisnicima: “Nemojte puno mislit glavon, ja san tu da mislin za vas.” Nemojte mi dolazit sa: “Meni je jedan šta se razumi reka da se Windowsi mogu pribacit na novi kompjuter, da to nije nikakav problem.”.

Dva miljuna puta u zadnjih 20 godina san reka svin svojin korisnicima: “Moj borbeni zadatak kao tvog informatičara je da ti korištenje IT opreme u poslovanju bude šta bi reka naš narod ‘smooth’ bez puno nepotrebnih zastoja, downtime-a i gubitka podataka.”

Tisućusedamstodvadesetidevet puta san reka svin svojin korisnicima: “Ako ti ja kažen da kupiš neki komad opreme – kupi, pička mu materina. Ne govorin ti to jer mi je gušt trošit tvoje novce, govorin ti to jer ga triba kupit.”

Triba dilat smeće, vako prodaš nekom nešto kvalitetno pa ti se vrati za 30 godina: “Jel imaš karburator za AMI 8?”

Dotični korisnik

Ja san pošteno platila kompjuter pedeset iljada kuna. Ja razumin da triban prominit kompjuter jer je star, ali šta sa opet triban kupovat programe ka san ih već kupila? Neš ti šta ih je problem instalirat na novi kompjuter, još će brže radit.

Kolega informatičar

Ja ne znan koji se ti kurac jebeš s njome?

Kolega iz struke dotičnog korisnika

Ma šta će oni informatičari, to redom sve prevaranti. Gori su 100 puta od onih šta prodaju osiguranja i usisivače od 7 iljada kuna. Evo znaš šta se jednoj našoj dogodilo, žena van sebe, kupila kompjuter pedest iljada kuna žena platila, zajebalo je ki nikad. Eno, sve triba kupit iznova. Ma da se mene pita, sve bi ja to na sud.

Informatička zajednica

Nama nije jasno šta ode nije jasno.

Stručnjaci po internetima

Ma šta će oni ISK, nema on blage veze. Ja san mislija da on štoko zna, ono kurac, lažnjak teži. Tob ja uletija sa crackon loaderon hirenon tob sve radlo ki sat. Posli samo isključiš fajervol, aktiviraš i kopiraš .dll.

Čitatelj bloga

ISK je opet nešto zasra pa sad doša nama plakat ode.

Squaw od ISK-a

Šta tipkaš tamo u sobi, jesan ti rekla da zadaš maloj zadatke za vježbanje?