Policijski virus

Evo, kunem se onim šta mi je najsvetije, kunem se našom majkom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom, zemljom u kojoj su radnici išli na godišnji misec dana i primali plaću i K15, da ne postoji stvar, biće ili pojava koja je dobila prikladnije ime od Policijskog virusa.

Policijski virus je toliko glup da ne treba niti antivirusni program da bi se maka sa računala. Dakako, kako mu samo ime govori, vrlo je glup i agresivan i kad se nakalemi na računalo poprilično smeta, gura se u prvi plan i na prvi pogled ga se nemoguće riješiti.

Međutim…

Dakle, kako bi se riješili nekog virusa (da ne zbunim ekonomiste, kad kažem virus mislim na sve vrste malicioznog software-a protiv kojih se inače bore antivirusni alati) obično moramo napraviti neke radnje u smislu otklanjanja istog. Više-manje dignemo operativni sustav u “Safe mode” i svaki pravi informatičar bilo kojeg kova će vrlo brzo izaći kao pobjednik u borbi protiv istog.

No, Policijski virus je agresivniji i premda na prvi pogled izgleda kao da ga je nemoguće eliminirati ipak postoji procedura. Dakle, radi se o tome da, iako korisnik pokuša podignuti sistem u “Safe mode” ili “Safe mode with networking” svejedno neće doći do desktopa jer će se Policijski virus pokreniti ranije i nijedna kombinacija neće pomoći.

Za početak vrlo važna obavijest: za uklanjanje Policijskog virusa ne trebate ništa downloadati sa Interneta, nikakav dodatni alat, nikakav Spyhunter ili nešto drugo šta se nudi kao rješenje. Policijski virus ćete skiniti pomoću sljedeće procedure.

Predstavimo negativca. Ukoliko se na ekranu vašeg ličnog računara pojavi ova slika, ne sekirajte se, nije ipak (još) došla policija po vas, već ste surfajući po bespućima opskurnih nizozemskih servera pazarili vrijedan softverski uradak – Policijski virus.

178_1

Odma u samom startu, nemoj slučajno da me neko jebe tipa “Kakve su ti ovo slike?”, “Jesi ovo slikava sa camera obscura?”, “Pod kojim si ovo kutem slikava, jebala te općina?”. Jebat ga, prazne su mi baterije od svjetlopisnog uređaja, pa san slikava sa mobitelom. Kako ja nisan peder ni metroseksualac, samim time ne koristim Ajfon, koristim Nokiu i to je to.

Nakon šta upalite ili resetirate računalo nakon POST-a stiskajte funkcijsku tipku F8 i dobićete ovu sliku gdje ćete kursorom odabrati treću opciju koja glasi “Safe Mode With Command Prompt” koju ćete potvrditi sa Enter. (Jebalo majku, svaka čast onima koji pišu uputstva, ja nisan ni počeja a već san se umorija.)

178_2

Nakon šta ste pristisnili “Enter” proći će neko vrime, računalo će malo škaljati, i na ekranu ćete ugledati veseli prozor Command Prompta. Svaki pravi informatičar kad vidi ovakav ekran skače od sreće, jer napokon će moći pokazati svu raskoš svog znanja ispred zainteresirane plavuše upisivajući komandu “DIR”, nakon čeka je seks zagarantiran. No, međutim, mi nećemo upisati “DIR” u ovaj prekrasni prozor.

178_3

Za razliku od napaljenog informatičara, mi ćemo pristisniti 3 tipke istovremeno i redoslijedom CTRL-ALT-DEL i nakon toga na ekranu ćemo vidjeti ovo:

178_4

Kao što se vidi na prethodnoj slici, pozicionirajmo strelicu miša na “Start Task Manager” i potvrdimo sa lijevim klikom nakon čega ćemo vidjeti:

178_5

Sad smo već u “ljudskijem” okruženju kojeg čak i ekonomisti kroz moždanu izmaglicu prepoznaju. Odaberimo “File” – “Create New Task” i u prozorčić utipkajmo “explorer” (bez navodnika, majke vam ga spalim bukvalne, samo riječ). Ne zaboravite uključiti kvačicu na “Create this task with administrative privileges”.

178_6

Nakon što smo potvrdili lijevim klikom na “OK” dobivamo, napokon, Desktop i Start menu.

178_7

Dalje je lako. Start – All Programs – Accessories – System Tools – System Restore i trebali bi, i hoćete, ugledati ovo:

178_8

Kliknimo “Next” i dolazimo do finalnog dijela:

178_9

Dakle, budući da znate kad ste popušili Policijski virus, prije dan, dva, jutros, maloprije, odaberite točku povrata sustava koja je ranija i klikom na “Next” sistemski alat će vratiti računalo u odabrani datum.

Nakon što se ponovo dignu zdravi Windowsi obavezno nadogradite antivirus.

P.S. Nemoj slučajno da san koga utepija da je u Google upisa “POST”.