Postprodajne muke

Da li je iko ikada kupija novi auto i nakon 10 dana doša nazad u salon: “Pička vam materina proša san sa autom koji ste mi vi prodali kroz crveno i dobija san 1000 kuna kazne!”?
Da li je iko ikada kupija novi auto i nakon 10 dana doša nazad u salon: “Pička vam materina uvatilo me bez vozačke u auti koju ste mi vi prodali i sad san najeba!”?
Da li je iko ikada kupija u dućanu bocu loze i doša sutra u dućan: “Pička vam materina opija san se od one loze koju ste mi vi prodali!”?

Čisto sumnjam.

Kao prvo, u gornje tri rečenice ima greška koja je podebljana. Nije salon kupcu proda auto, nego je kupac doša sam od sebe, ničim izazvan u salon i kupija auto. Nije dućan budali proda rakiju, nego je budala sama došla do dućana i kupila rakiju.
Autosalon ne odgovara oćeš li ti proć kroz crveno, oš vezat pojas, oš zapet za zidić branikon, a savršeno ga boli kurac jel znaš vozit i jel uopće imaš vozačku dozvolu. Dućanu se živo jebe oš se izopijat ki televizija od rakije koja stoji na polici il ćeš uritko srat od čipsa od papričice i čisto sumnjam da se iko ikad u dućanu požalija na to.

Međutim, u informatici je situacija drukčija. Evo nekih primjera događaja koji su se događali meni osobno, nakon prodaje računala. Događaji nisu poredani kronološkim redom, nego kako bi se kojega sitija i ima ih i od maloprodajnih kupaca i od veleprodajnih kupaca.

1. “Inžinjer”

– Alo, iman strašnih problema sa ovin kompjuteron.Ne mogu uopće radit.
– U čemu je problem?
– Kad instaliran AutoCAD i kad pokrenen ovaj crack, ne prihvaća mi broj.
– Pa koje to veze ima sa računalom?
– Kako nema, pa na starom kompjuteru mi je to radilo…
– Gospodine, vi koristite ilegalni software i ukoliko vam računalo normalno radi, a imate problema sa AutoCAD-om zovite domaćeg zastupnika

2. “Virus”

– Alo, ovaj kompjuter šta ste mi prodali ne valja, ne mogu ga upalit.
– Kad stisnete botun za paljenje ne dogodi se ništa?
– Nije, nego mi pišu neka slova na ekranu i nema onih ikona.
– Šta piše?
– D fajl iz mising ce dvi točke kosa crta vindovs kosa crta…
– Gospođo, računalo ne može podignit operativni sistem jer je izbrisan sistemski file.
– Niko ništa nije brisa, kompjuter je pod garancijom.
– Gospođo garancija vam je na hardware, a ne na software. Donesite računalo, reinstaliraćemo ga besplatno, ali znajte da to inače naplaćujemo jer to ne spada u jamstvene uvjete.
– Kako to?
– Gospođo, zamislite da ste kupili TV i da su vam u dućanu memorirali sve programe, međutim vi to svakih par dana prčkate i nakon toga imate na svakom kanalu snijeg. Da li vi smatrate da su iz dućana dužni dolazit jedan put tjedno namištat vama kanale?
– Pa nisu ali…
– Nema ali, ista stvar je sa računalom. Računalo radi, ali ste ga vi poremetili.

3. “Glupan”

– Alo, meni ode na kompjuteru nešto ne štima.
– Šta vam gospodine ne štima?
– Kako ću ono prominit onu glavnu sliku?
– Mislite desktop pozadinu?
– Da.
– Čujte, moraćete malo naučiti raditi s računalom…
– Slušaj ti momak, ja san ovaj kompjuter platija 5.000 kuna, a nisi mi ništa objasnija.
– Slušajte vi mene šjor, ja san nikidan kupija Megana od 100.000 kuna i zamislite: niti su mi u salonu rekli di je prva, niti su mi dali vozačku.

Inače moran napomenuti da najviše volin kad me zovu momak. Iman priko 4 banke i dvoje dice i dok su oni ležali u skloništu, ja san se smrzava na Velebitu.

4. “Traži popust” – napomena: ovo je veleprodajni kupac kojem je poslan račun poštom za ranije isporučenu robu

– Alo… e jes ti?
– Jesan, reci.
– Čuj, gledan ovaj račun šta si mi posla… moga si dat teke popusta već san kod tebe kupija kompjuter i laptop i evo sad printer.
– A šta ću ti dat popusta na printer koji gušta 400 kuna i još san ti ga mukti doveja i instalira, a iman na njemu zarade 40 kuna.
– A znan, ja san stalni kupac, moga si teke skalat cijenu na količinu.
– Po tome bi ja odavno triba mukti livat gorivo na pumpi kolko san in ostavija zadnjih 20 godina.