Prodaja magle

Informatičari su često optuženi od neukih korisnika da “prodaju maglu”, da su “naplatili klik 500 kuna” i općenito “neš ti, ti samo sidiš, a ono se samo instalira”. Budući da to, naravno, nije istina osjećam se dužan da kao svaki istinski profesionalac stanem na grudobran svoje profesije i minobacačkom vatrom zaspem sve neprijatelje i njihove prijatelje. Međutim, kako bi svi oni kojima integrali nisu bili na prijemnom lakše shvatili, najprije kratki skeč.

Vlak pun putnika se pokvari na putu za Clarksville (srpski: na putu za Čačak), iljadu kilometara od ičega. Niko živ ga ne zna popravit. Viče strojovođa putnicima “Imal iko da zna ovo govno popravit, platićemo”. Javlja se jedan rođo “Znan ja, dajte mi macu od 10 kili”. I stvarno, tip doša do nekog mista na vlaku i opizdija tuta forca u neko željezo i vlak krenija. Kaže rođo “Dest iljada dolara“ – “Nije li to puno za jedan običan udarac čekičem?” – “A, ne, udarac čekičem je džaba, a deset iljada dolara je zato jer san zna di triba udrit.”

Kako bi lakše pojmili činjenicu da je u informatici nebo vedro od samog praskozorja, poslužimo se pritom usporedbom sa nekoliko apsolutno neophodnih djelatnosti i institucija pa da vidimo koja se magla tu valja.

Politika

Zamislimo predizborni skup neke političke opcije, recimo u šibenskom zaleđu. Dijele se zastavice, vesele poskočice sviraju, mrtva životinja na rotacijskom stroju biva termalno obrađena pod utjecajem sagorene drvne građe. “Mi ćemo vama ovo, mi ćemo vama ono, ako mi pobijedimo uvešćemo optiku u sve kuće na Pokrovniku, nema majko da više chat kasni” – “A oćete li nam uvesti vodu?” – “Da vodu… napravćemo vam aerodrom, jebala te voda.” Dok ne pobijede na izborima. Nakon dvi godine telefonski poziv. “Alo, evo mi glasali, vi pobjedli, oćemol sa dobt vodu” – “Kakva te voda napala, jebo ga ti, jesmo rekli aerodrom napravt.”

Novinarstvo

Najobičnija informacija koja apsolutno nikog ne zanima, niti je uopće bitna u tkanju prostor-vremena, od strane novinara naraste od ogrebanog branika Opel Corse do političkog prepucavanja na državnom nivou, za vrijeme kojeg PDV neprimjetno skoči sa 23 na 25%. Zamislimo situaciju: rođo, dok je sra na mobitel, nagarija Passata i zabija se u Corsu koja je vozila isprid njega. Koga boli kurac za ovo? Međutim…

Novinar Jutarnjeg: Neoprezni vozač, inače tajnik HDZ-a Kaštela, neprilagođenom brzinom oštetio vozilo na ulazu u Split. Zbog prometne gužve kasnila dostava novog mamografa u KBC Firule.
Novinar Večernjeg: Zbog tehničke neispravnosti STOP svjetala, vozač Opel Corse, inače istaknuti član Solinskog SDP-a, prouzročio prometnu nesreću. Zbog nastale prometne gužve nastava u osnovnoj školi na Mertojaku kasnila dva sata.
Novinar Poslovnog: Uzrok pada dionica WV grupe prema nekim analitičarima je sve veća nepouzdanost njihovih vozila. Posebni problemi sa kočionim sustavima sve su izražajniji u zadnje vrijeme, pa je tako zabilježen i kod nas događaj kad je uslijed otkazivanja…
Kao što vidimo, kad dođemo do parametra “Prodaja magle” političari su goli kurac za novinare.

Medicina

Jedna od rijetkih djelatnosti ljudskog roda kojom se priprosti puk ne može baviti, ukoliko prije toga nije jedno 10-12 godina dubio otisak svog čmara u drvenoj stolici. Pojednostavljeno rečeno, doktor je serviser ljudi. Ništa više, ništa manje. No, budimo realni, to je jedina vrsta servisa kod koje jednako platiš servis bija čovik popravljen ili ne bija. Također i jedna od rijetkih, ako ne i jedina, servisnih djelatnosti kod koje nema garancije.
Umjetno srce? Nema problema, 150 iljada dolara. Onda rodbina skupi iljadu dolara, na fejsu se skupi 149 iljada lajkova i šerova koji ne vridu kurcu vode, i na kraju dobri ljudi odriše kesu i skupe preostalih 149 iljada. Međutim, nakon dva dana pacijent umre. Jebi ga, nije se primilo… Za to vrime HZZO se uredno pravi grbav i troši na plakate veselih crnaca koje lipi po zubnim ambulantama.

Religija

Bez da upiremo prstom u bilo koji vjerski brand moramo se složiti sa činjenicom da štivo koje oni prodaju spada u maglu gušču od paradižota. Isprintani su beskonačni listovi i posječeno pun kurac šume kako bi uvjerili sve ljude dobre volje da je patnja, siromaštvo, poniznost i bojkot golduna jedini ispravni put na drugi svijet. Štivo podebljano činjenicom da pripovjedači ima da budu financijski nagrađeni i da živu ki bubrizi u loju, dok radnik koji je 40 godina varija u škveru kopa boce po kantama od smeća.

Ateisti

Cili nauk ove skupine stane u dvi riči: “Nema boga”. Međutim, budući da im glavni protivnik u svjetonazoru ima dvi miljarde knjiga, bilo bi krajnje neozbiljno da nastupe sa tako kratkim programom pa su i oni regrutirali mnoštvo snaga za mlaćenje prazne slame, tako da se ne možemo braniti od raznih manifesta, transformacija i ostalih sranja. Također vrlo uspješno prodavanje magle, sa tržištem u usponu.

HZZ

Ova institucija je najveći distributer magle u Hrvatskoj. Pa jebo te, ima više njih koji radu u Zavodu za zapošljavanje nego nezaposlenih. Zadnjih 20 godina je priko njih zaposleno 12 ljudi, cila baza podataka im stane na Post It. Uvjeren sam da kad premijer kaže “Smanjićemo nezaposlenost” da HZZ zaposli kod sebe 200 ljudi. Alooo ljudi, radite s gubitkom 20 godina, bog vas ubio orahom u glavu, neotribljenim…

Informatika

Sad kad smo malo razotkrili konkurenciju zapitajmo se: da li je informatičar ikad zaminija krepano napajanje crknutim napajanjem, naplatija 500 kuna i kad ga je korisnik pita zašto kompjuter opet ne radi reka “Jebiga stari, nije se primilo”? Da li je informatičar ikad obeća korisniku alat za ubrzavanje i optimizaciju baza podataka i onda mu instalira WinZip?

Citiraću svog dobrog prijatelja, softveraša koji se prije nekog vrimena zabija Mazdom u Lamborghinija: “Stari, softver za respirator ima dvadeset linija koda, rec ti men kolko to vridi, a? Sto kuna? Tu nesmi bit plavog ekrana ni resetiranja, inače baj baj.” Mislim da ova rečenica najzornije oslikava činjenicu da informatičari, ne da ne prodaju maglu, nego udahnjuju život. I to u svim smislovima uključujući i doslovni.