Rahmetli informatika

Svako toliko vam moram napomenuti da je informatika svestrana i specifična grana ljudskog dejstvovanja kako vam nebi popustila koncentracija i slučajno upisali ekonomiju.

Dakle, kao šta sam naziv posta kaže, danas ćemo obraditi posebnu granu informatike, takozvanu rahmetli informatiku, informatiku koja se bavi smrti, i to na način da shvate i oni koji ne znaju šta je casseiver.

Klik smrti

Ako mislite da je struganje noža i pinjura po pijatu ili grebanje stiropora o tarabonu jeziv zvuk, očito da niste čuli klik smrti hard diska. Čovik kad umre obično reče “AAAAAaaaaaah” osim u hrvatskom filmu gdje kaže “Ah, prokletniče…”, a hard disk kad umre obično reče “Klik”.
Ukoliko vam se zbog dotičnog zvuka trenutno orose izbrijana metroseksualna pazuha, znači da ste svjesni financijskog gubitka, a ukoliko vam dotični “klik” osim pazuha orosi i leđa, znači da su sa “klikom” otišli i nebackupirani podaci.

Klik smrti originalno dolazi od firme koje je nekad davno žarila i palila segmentom pohrane podataka, legendarna iOmega, jedan od prvih pederskih “i-ova” na svijetu, a komad hardvera koji se najviše “naklikao” je iOmega ZIP100 koji je imao, logično, 96 MB.

EOL

Za razliku od klika smrti, koji je u najvećoj većini slučajeva neplaniran i iznenadan, EOL je planiran, a namijenjen je samo kupcima laptopa u trgovačim centrima, koji su inače skloni kupnji rahmetli hardvera iz EOL grane informatike.

Svi studenti livih fakulteta koji su pomislili da je Eol bog vjetra bit će neugodno iznenađeni informacijom da, osim što bog ne postoji, je EOL – End Of Life. Drugim riječima komad hardvera koji se više ne proizvodi, ne prodaje u službenim distribucijskim kanalima i ne podržava u smislu marketinga i u smislu drivera.
Iako mi u normalnim informatičkim strujama za artikal kraj kojeg stoji oznaka “EOL” običavamo reći kupcima “Koji će ti kurac to, to ti je isti kurac ki da ti prodan novog Renaulta 5”, u trgovačkim centrima se umjesto “EOL” napiše “Akcija”.

BSOD

Softverski rahmetlija. Kao što i dolikuje, dolazi od Microsofta. BSOD znači Blue Screen Of Death ili na srpski plavi ekran smrti. Plavi zato šta je plavi, ekran zato jer je na ekranu, a smrti zato jer je ili neka komponenta umrla tipa memorijski modul , ili je neki driver umra ili će instalacija operativnog sustava ubrzo umrit.

Bez obzira koliko BSOD bija iznenadan i agresivan u prezentaciji samog sebe, ono: nema miša, nema tipkovnice, ne radi ništa osim RESET botuna, većina korisnika će cool reći “Nešto mi piše bijelim slovima” – “Da nije slučajno na plavoj pozadini?” – “Čini mi se da je”.

Mrtvi pixel

Ovo je poseban slučaj rahmetli informatike kad je generalno gledajući organizam funkcionalan, a odumrio mu je jedan ili više organa. Organizam se zove monitor, a organ pixel. Ne Pixar, nego pixel.

Iako prosječni moderni monitor ima 2 miljuna pixela, ako samo jedan umre kratkovidna gospoja, koja inače ne vidi crveni džip 4,5 x 2 metra, će uočiti da je na šarenoj površini točkica veličine 0,02 x 0,02 milimetra crne boje.

PC

PC još nije rahmetlija, ali će ubrzo biti. Nema dugo da smo govorili “Jebo te 22″ monitor, to je malo, uzmi 24″” a danas samo čujen “Jebeš 3″ to je malo, 4″ je idealno za surfanje, slanje mailova i aplikacije”.

Čekaj, ko je tu lud? A onda san skužija: PC je skoro pa mrtav, pobijedili su pederi. A općenito je poznato da se pederluk širi iPhoneima, tabletima, padelama i Androidima. I zato ću ostati vjeran PC kašeti (koju moš popravit ki svakog Stojadina sa ključom 13) i Nokii i Symbianu.