Schrodingerova desetka

Odma na početku: nemoj slučajno da san koga čuja da se proliva “ma jebo ti desetku sedmica je zakon” ili nedaj bože “xp majka”.

Da ne zaboravim napomenuti da se ne obraćam ovima šta nemaju licencni softver niti me zanima šta će i kako će oni, ima da se kupe licence i da se zna red. Sve u svemu ako dosad niste prišli na Windowse 10 “dok ne vidite da sve radi” vrime je da se apgrejdate jer rok od godinu dana za besplatni upgrade sedmaša i osmaša ističe 29.7.2016. u podne i kvarat. 

Nadam se da su izumrli ovi šta još vrtu XP zato šta im jedino pod XP-om radi Umax Astra SCSI. Ne Opel Astra nego Umax Astra.Imaju li Windowsi 10 ključ? Kad je Microsoft u pitanju odgovor je sasvim logičan: i imaju i nemaju. Budući da su već svi osim ekonomista povezali odgovor s naslovom posta, red je da malo pojasnimo šta, di, kako.

U kojem slučaju veseli korisnik može postati ovlašteni imaoc modernog sokoćala na kojem će koristiti sve moguće i nemoguće napredne fičere jedne moćne desetke i kurčiti se po fejsu kako je eđ najbrži?

1. Može kupiti kompjuter sa predinstaliranim Windowsima
2. Može kupiti kompjuter unjulo i licencu Win 10 refužo
3. Može napraviti upgrade sa Win 7 na Win 10
4. Može napraviti upgrade sa Win 8 na Win 10
5. Može napraviti downgrade sa Win 11 na Win 10 (*)

Nadodajmo da korisnik još uvijek kad kupi lični računar sa bilo kojim predinstaliranim Windowsima u biti je kupio računar sa Windowsima 10. Do 29.7.

Nadodajmo također da prilikom nadogradnji sa sedmice ili osmice desetka bude ista verzija – dakle Home u Home, Pro u Pro. Isto tako i downgrade sa Win 11. Što je poprilično pošteno.

Ono što je pederski je da recimo korisnik (prvi ja, konj prve klase) koji je u trenutku totalnog ludila kupio Win 7 Retail kad napravi nadogradnju na Win 10 dobije istu verziju ali OEM. Takozvana finta G6 “ko vas jebe ka ste glupi”. Nek se napuše kurca.

Korisnik koji je kupio posebno OEM licencu za instalaciju na svoje novo računalo dobio je instalacijski medij i svoj ključ kojeg će unijeti prilikom instalacije. Kad se napokon dočepa desktopa jednostavno će aktivirati Windowse i to je to. Ako bude triba reinstalirati računalo iz bilo kojeg razloga jednostavno ponovi isti postupak. 

Međutim korisnik korisnik koji je napravija nadogradnju sa sedmice ili osmice će isto možda, u stvari ne možda nego sigurno, tribati reinstalirati operativni sustav i sa punim pravom će se zapitati “A đe je moj ključ tetke im ga spalim? Kakoć ja sa to?” Potom će surfati bezuspješno tražeći odgovor na hrvatskom jeziku, jer ko će se zajebavat čitat lancune teksta na MS supportu, pa će pitati na fejsu i dobiti dva lajka i jedan šer i na kraju će reći “Dobro je meni govorija Mile triba san ostat na sedmici”.

Da se to slučajno nebi dogodilo osjećam se dužnim na hrvatskom, srpskom i naravno bosanskom jeziku objasniti postupak pomoću kojeg će veseli nadograditelj sedmice ili osmice ponovo postati korisnik desetke i to ovlašteni. 

Postupak je poprilično jednostavan i podrazumijeva da je mudri korisnik odmah nakon nadogradnje napravio “donowald” alata za kreiranje svog Windows .iso file-a sa adrese http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209.

Dakle prilikom pokretanja instalacije ne treba gledati kroz prozor u susjedu preko puta kako radi balkonski selfi nego u ekran svog sokoćala jer će ga instalacijska procedura pitati da upiše svoj ključ, kojeg on nema. No ukoliko se malo bolje zagleda, ne u susjedu nego u ekran, vidjet će opciju koja kaže “Skip this step” što znači da nastavi instalaciju bez unošenja ključa. Dalje je procedura ista, unošenje korisničkog imena (ne mora biti isto kao u prošloj instalaciji, aktivacija nije vezana uz Microsoft account već uz matičnu ploču) i nakon ukazanja desktopa jednostavno ode u Settingse, Update i Activation. Windowsi će se aktivirati.

Navedimo i specijalno rješenje problema a to je kad korisnik ipak nije napravio “donowald” MediaCreationTool-a. U tom slučaju jednostavno nabavi/posudi/kopira negdi original DVD ili ga skine s interneta.

(*) – opcija br. 5 još nije dostupna.

P.S. Još jednom im jebem mater zbog ovog “Retail u OEM”.