Sindikat

Od najave do saznanja iznosa pičetine nismo tribali dugo čekati. Jutros za vrime radnog vrimena kapetan ladje je započeja monolog. Ja san očekiva smanjenje 10% i iako san sra svašta u prethodnom postu, bija san spreman stvarno prestat pušit, manje se vozikat i vit di još da se stisnen pa da na kraju miseca opet buden u nuli ki dosad.

Međutim ono šta je reka paraliziralo je i mene i fra Vjenceslava. Smanjenje 33%. I to je to. Jednom jedinom rečenicom okinija nam je trećinu primanja. Pa jeba te bog jarac meni se uopće ne isplati ić na posal. Ako ću svaki misec bit kratak za trećinu plaće, koliko mi je lacnija, umiraću dugo i bolno ma koliko se stisa. Bolje mi je drkat kurac po cile dane i lipo ubirat sa biroa 2.000 kn i 500 dječjeg doplatka, nego radit po cile dane za par stotina kuna više koji će mi ionako otić na gorivo na relaciji kuća-posal.

Čak i da prodan auto, a neš ti aute Megane Sedan 2006 mogu uvatit uvr glave 45.000 kuna, a tržište sve gori za polovnim francuzima sa 4 vrata, šta mi to daje? Nekoliko miseci dodatne agonije u kojoj ću satrat 20 pari postola jer neću imat ni za javni prijevoz. Ni kod fra Vjenceslava nije situacija puno bolja.

Uglavnom, nakon šta se izasra vrlo brzo je napustija bojno polje i fra Vjenceslav i ja smo ostali sami. Do kraja radnog vrimena je ostalo skoro uru vrimena, taman da prokomentiramo novonastalu situaciju. Međutim, oba dvojica smo 10-15 minuta bili svak u svojim mislima, nekako ki da nam je neugodno pogledat jedan drugome u oči. Jeba te osjeća san se ki da me je nečega sram isprid njega, a nema čega.

Nakon nekog vrimena ja se njemu prvi obratin: “Onda, šta kažeš?” – “Jeba te, previše nam je uzeja.”

I onda se razvezala priča i kroz priču i iskrenu prezentaciju oba dvojice u kakvoj se situaciji inače nalazimo, jer imamo oba dvojica istu plaću, imamo oba dvojica po dvoje dice, kredite, čak smo neko vrime i skupa išli na kurve i kupovali vikendom dop kod istih dobavljača.

Malo pomalo rodija se Sindikat. Doduše, zasad nemamo niti za članarinu i ne smimo po firmi ostavljat pisane tragove, ali s obzirom da nam je obojici isti kurac, imali mi 66% dosadašnjih primanja ili bili bez posla evo šta smo izmozgali:

1. Ne pristajemo na smanjenje 33% nego na 16%

Ukoliko kapetan ladje kaže da je on sve izračuna i da je to to šta nam može dati onda ćemo mu ponuditi drugu točku:

2. Pristajemo na smanjenje 33%, ali onda više ne radimo popodne

Jer jednostavno: ako ti je plaća premalo i tribaš nešto zaradit sa strane kako da to napraviš ako si slobodan tek u 8 naveče. A mi ćemo mu prezentirat da nam je jednostavno okinija previše i da više nismo u fazi stiskanja nego bez obzira koliko se stisnija i odreka – jednostavno si kratak i amen. I zbog toga ukoliko ne želimo umrit od gladi moramo popodne istovarivat, kopat, cipat drva, krasti po dućanima itd… Ukoliko nas odjebe i u ovom zahtjevu, a šta je vrlo vjerojatno jer će baja morat svaki dan dolazit popodne 3 ure, onda smo smislili i točku 3:

3. Ako ipak mora ostati smanjenje 33% i i dalje moramo raditi ki kmetovi onda ćemo mu ufino reći: “Dobro, nisi prista na nijedan naš uvjet. Bit će po tvome, ali da znaš da od sada nas dvojica aktivno tražimo drugi posal. I za svaki slučaj napominjemo da niti jedan od nas dvojice neće pristati na duplo veću plaću pod uvjetom da se ovog drugog potira ča. Ako daš otkaz jednome automatski i drugi ide ča.”

Eto… u njega su pare pa onda on ne mora pristati na naše uvjete, ali zato nek zna da mu je 100% firme reklo da odlazi čim nađe bolji posal, a on ih u međuvremenu nesmi potirat ča. Jer svi u našem selu znaju: firma, to smo fra Vjenceslav i ja.

Jebat ga, kolko je god dikod dobro raditi u velikim firmama (moš jebavat iza paleta, a da niko ne skuži da falite ti i tamo neka iz računovodstva) toliko je dikod dobro raditi i u micro firmama. Dvojica se jako jednostavno dogovore protiv šefa, pogotovo ako su već ubijeni i nemaju šta izgubit, al aj ti ovaj dogovor napravi u škveru.

Što nas automatski vodi do idućeg zaključka: Očito je sindikalna članarina kamen spoticanja na putu radnika do boljih uvjeta života i rada. Od nje imaju samo koristi onih par debila šta non stop seru na televiziji, a radnik je za tu sindikalnu članarinu moga cili tjedan dici kupovat kruv.

Izvještaj sa pregovora našeg dvočlanog Sindikata bez čanarine ubrzo.