Squaw u bostanu

Disasters don’t just happen. They are caused by a chain of critical events. Drugim riječima sve je vodilo prema činjenici da će jednoga dana i moja squaw završiti na blog.
Možda će posljedica ovog posta biti “ima slike nema tona” par dana, možda će posljedica biti da ću morati “uzeti stvar u svoje ruke” (drugim riječima nema sexa), a možda će naizgled biti sve idila kao dosad, a onda ću dobiti pismo od Cesarisa, kao pravnog zastupnika moje squaw u procesu rastave braka …
… što će me dodatno opteretiti u mom nepovoljnom položaju jer san mislija da je Cesaris moj igrač.

Činjenica da moja squaw ima privatni biznis objašnjava enigmu kako sam i nakon pičetine od 30% uspio zadržati život na visokoj nozi, biti pripadnik lokalnog jet-seta i biti imaoc luksuzne limuzine sa 4 vrata i benzinskim agregatom. Budući da je squaw u poduzetničkim vodama od prošlog tisućljeća, logično je da trenutna kriza nije niti malo takla njezin biznis koji ima tradiciju koja se proteže kroz dva milenija.

Hauevr, squaw je od ovogodišnjeg aprililija obveznik fiskalizovanja računa tako da črčkaranje hemijskom olovkom po A6 hartijama više ne dolazi u obzir niti pod razno. Iz čega proizilazi critical event 1, a to je da je bilo potrebito pribaviti lični računar sa ovlaštenim Windowsima.

“Pa da ti nemoš jedan od ovih pustih kompjutera u kući odnit u radnju, nego sad triba trošit…” – “Ne ser, pičkat materna, šta ti znaš” Ovako je izgleda naš prvi razgovor oko računala za radnju.

Normalno da je squaw mislila da je kompjuter kompjuter, neš ti filozofije, ali jebi ga, jeftinije nas je došlo kupnja rabljenog Dell-a sa XP Pro i 12 miseci garancije, nego kupnja samo retail operativnog sustava za neki “kompjuter iz kuće”. Odma da kažen da se nisan uopće trudija ulazit s njome u bilo kakve debate i objašnjavanja, nego san jednostavno reka biće tako i amen.

Za razliku od isporuke, narudžba DSL-a je prošla relativno bezbolno (uz neizostavno “Oprostite zajebali smo se što smo vam rekli da ćete dobiti tabletić, to ide samo privatnim korisnicima, a poslovnim kurčina”), a isto tako bezbolno je prošla i dobava periferije u vidu glancik novog ispod čekića Canon laserskog printera, što je u najmanju ruku čudno budući da nam ga je proda osobno Nisam skrolo.

Najveća boljka i najteže raskršće na putu prema konačnoj pobjedi zla nad dobrim je bija odabir softverskog rješenja u kojem će moja zakonita squaw tući račune i voditi skladište. Izrigati nekoliko kilokuna nekoj softverskoj firmi u Zagrebu, koju na telefon možeš dobiti samo kad tražiš predračun, nije dolazilo u obzir pa smo se odlučili za spajanje na server našeg ovlaštenog knjigovođe Japanske drame.

Ovo rješenje mi se činilo kao najbolji i najlogičniji izbor iz nekoliko razloga: baza podataka, ceritfikat i program ne stoju lokalno na računalu tako da nam je održavanje nula, backup podataka je također vrući krompir kojeg već odavno neko drugi drži u ruci a sinkronizacije i prijenosa podataka praktički nema jer knjigovođa u svakodnevnom radu napada istu bazu kao i moja squaw tako je s ovom odlukom uspješno odrađen i ovaj critical event.

Ono čega san se najviše boja, i ono za šta san unaprid zna da će me najviše izjebat je sad objasnit squaw kako se radi u programu.

“Pička mu materina ženo, jel ti znaš zašto kad Chakotay sidne za Borg kompjuter, zašto odma klika ki da cili život radi na njemu?” – “Ne znan.” – “Zato, jeba mu bog mater, jer je u cilom svemiru onaj mali trokutić oznaka za Play, kocka oznaka za Stop, CTRL S za Save i CRTL N za New.” – “Akoš se ti derat na mene ja ovo neću radit.” – “Pa ne deren se, nego ti lipo objašnjavan.” – “Kako se ne dereš kad se dereš. A ne dereš se na one šta te zovu za vrime ručka, pa onda in po ure govoriš di će kliknit.” – “Drugo je to, od njih živin.” – “Ma nemoj, a to šta ti ja peren posrane mudante i smrdljive bičve i šta ti kuvan svaki dan, to je ništa, a?”

I šta sad ja da radin? Očito je da moja prisutnost djeluje negativno na squaw i ruši joj koncentraciju dok vježba radit u programu. “Šta mi sad dišeš za vrat i samo gledaš kako ću falit da se moš derat na mene?”

I onda san se sitija spasonosne ideje: budalo, napiši joj i nacrtaj na kartu.

Za sve ekonomiste kojima je knjigovodstvo nepoznat pojam, a izdavanje računa ravno gledanju SF-a, donja slika znači sljedeće: 1 Veleprodajni račun – kad stranka plaća “priko računa”, 2a Maloprodajni račun kad u radnju uđe bakica i plati gotovinom ili karticom i 2b Maloprodajni račun kad u radnju uđe baja i kaže “Platću kešon, dajm račun na virmu”

201_1