Ujam

Ujam – naknada mlinaru za rad, obično jedna desetina brašna.

Gleda mlinar kuma kako mu dolazi i razmišlja: “Evo moga kuma, daće mi dva ujma.” Kum ide prema mlinaru i razmišlja: “Evo moga kuma, neće mi uzeti ujma.”

Triba li ikakvi komentar na staru narodnu o mlinaru, kumu i ujmu? Naravno da ne triba, sve je jasno kao dan za vrime pomrčine.

Koje veze ima brašno sa informatikom i informatičarima? Pa, osim šta ga neki bacaju u nos i nema neke veze, ali nam je dobro poslužilo kao uvodna mudrost u današnji post u kojem ćemo još malo otkriti događaja iz tajanstvenog i glamuroznog života jednog informatičara.

Današnja tema: prodaja informatičke opreme rodbini i prijateljima i sranje utvrdo nakon toga

Često puta san čuja od starijih (i pametnijih) ljudi: eeeeee, da mi je onda bila sadašnja pamet, ali kao i svaki glupan nisan tome pridava posebno neke pozornosti, a kamoli da san povirova. Međutim, kako sve više prolazi vrime polako kužin da se cilo vrime bacan naglavu u potok i da su stariji pametniji. Kako se i ja lagano bližin tome da san stariji onda mogu uzeti sebi za pravo da i ja proseren koju mudrost mladim i nadobudnim informatičarima novog kova: ne prodajite kompjutere prijateljima i rodbini, pogotovo ako i bez te prodaje imate za kruv i salam.

Malo ćemo razraditi ovu temu kako nebi ispalo da se vaš informatičar starog kova opet baca naglavu u plićak.

Definicija prijatelja i rodbine

Prijatelj je i ona individua koja, osim šta ju je MUP obdarija JMBG-om, a država OIB-om, ima spremljen vaš brog mobilnog GSM uređaja druge generacije, vaša žena ga ne voli jer mu je kul kad vi uzrignete nakon ručka, vaš sin ga voli jer priča pizdarije svaki put kad se nađete i još uvik nema kompjuter.

Rođak je i ona individua koje se u 85% slučajeva sramite što dijelite komad istog DNK i zajedničkog pretka, a za kojeg vam vaša mama često kaže: “Kako je on moga završit fakultet a gluplji je od tebe?”, i zbog kojeg vam vaš tata često kaže: “Glup si na materinu familiju.” Također još nema kompjuter.

Zajednička karakteristika ovih spodoba je ta šta ne dolaze kupiti kompjuter u butigu nego kod informatičara kući. Ja inače u dnevnom boravku iman ispod televizije lager od 20 matičnih ploča i u kužini di stoju teče i padele držin još 5-6 kućišta i monitora…

Informatičaru u biti uopće nije potreba prodavati opremu ovom profilu ljudi jer bez obzira koliko ih ima, zarada na njima je toliko mizerna a problemi strašni. Pritisak ogroman, stres nevjerojatno velik.

Tvrdnja

Proizvođači informatičke opreme još na proizvodnoj liniji točno znaju koji komad opreme ima tvornički škerac i točno taj komad će doći u posjed kod rođaka ili prijatelja od informatičara.

Događaji

Jedan prijatelj kupija kod mene zvučnike, ima od toga vrimena. Da nebi neko pomislija da je izbrojija 2.000 Eura za Sonus Faber Concerto… Kupija je zvučnike Teac PM-60, te odrišija kesu za ciglih 60-70 kuna. Ajmo sad za pretpostavku uzeti da ja kupin neki kurac za 70 kuna i da mi nakon 6 miseci nešto jebe zid. Pa bacija bi ga u škovace za 12 milisekundi. Ali ne i ova čimavica…

Nakon par miseci zove me da mu jedan zvučnik malo slabije radi, dikod krči… Ja se mislin a jebo te zna san da je munjen, ali nisan zna da je totalno ispalija od Desanke Šakić. Govorin mu ja “Jeba te zvučnik, baci ga u smeće.” – “A, ne, doniću ti ja da ti to pogledaš pa vidi jel se da štogod napravit ža mi je kad su još pod garancijom.” Nisan baš bija siguran koliko su ti sasrani zvučnici uopće imali garanciju, ali šta da kažen… odma san mu da druge (novije, bolje, stavija iz svog žepa novce u blagajnu i reka mu da se goni u tri kurca on i zvučnik od 30 kuna)

A vidi ovoga sad, koji je njemu tornado u glavi. Dakle, jedan naš dobavljač prije nekog vrimena ima neku akciju noutbukića sa oridjidji windozama za 9.999 kuna. I tako, prodalo se nešto toga, nije još bilo ove kurčeve krize. Ima od toga i vrimena, jer su windoze bile XP Home.

U svakom slučaju, jedan moj je pazario taj notebook i sve 5. Međutim, nije prošlo 20 dana, zove ovaj da mu laptop ima puknuto kućište. Šta puknuto, puklo te dabogda, jel ti pa na pod? Da nije takav oblik puknuća, nego da je kućište laptopa naciklo kod jedne vide (vida=šaraf).

Aj, donija on taj svoj šugavi laptop, okrenija ga ja da vidin vide s donje strane, ali brate ne vidin ja nikakvo puknuće. Kako ne vidiš, evo kod ove vide odma do buže (buža=rupa).

Ma dobro koga ti jebeš, jes ti mene zbog ovog grafunića doša ode jebavat? A moj laptop je pod garancijon ovo ono, oni su meni dužni zaminit kućište od laptopa za novo, ovo je puknuto. Puknut si ti sine u glavu, jeba me pas…

Šta ću, posla ja taj laptop na reklamaciju uz opis – puklo kućište samo od sebe, stranka traži zamjenu kućišta laptopa. Ja mislin da su ovi gori odvalili od cereka kad in je taj laptop doša i da su se isto tako sažalili nad mojom sudbinom kletom.

Prošlo toliko i toliko vrimena, vratija se laptop u novom kućištu. Gledamo mi, stvarno nema onog mikroskopskog rizića ili grafunića. Sve divno i krasno, prijo uzeja svoj noutbukić i oša ča.

Ja sav sritan šta san ga skinija s grbe jer mi je živce popija svaki dan jel ima šta novo. Prvo bi ujutro oko 8 zva, a onda bi doša oko 11: “Jesu odgovorili šta?”

Ali kako se priča daje odvijala evidentno je da moja muka s njime još nije ni počela. Nakon desetak dana šta mu se laptop vratija sa zamjene kućišta zove on opet: “Nema mi licence!”

Kako nema? Ostala zalipljena na starom kućištu. O, jeben te živote, jel moguće da se meni vaka sranja događaju?

Sad je počeja masirat da zovnem onaj gori servis da mu nađu staro kućište i da mu ga pošalju. Šta je najgore, ovi su ga nakon nekog vrimena i našli i poslali… Ali dok mu nije stiglo to staro kućište, mozak mi je popija na slamku.

Jedan rođak, čak i nije kupija kompjuter kod mene. Nije mi čak ni rođak neki blizak… u stvari moja baba i njegova baba dvi prve rodice, što znači njegova mater i moja mater dvi druge rodice, a nas dva treći rođaci. I sad zove mene baba. Čuj… baba. Daj, ne valja mu nešto kompjuter, aj kod njega kući pa mu popravi to. Baba jes ti normalna, daj ti njemu moj broj telefona pa nek se on meni javi i nek donese tu svoju kašetu u servis. A ne zna on jadan, aj ti mu to, tiš to bolje… Baba, on je inžinjer elektrotehnike, završija je FESB. Ali baba, stara AFŽ-ovka je neumoljiva…

Aj, oša ja kod tog budalaša, stoji glanc novi PC, nema Windowsa uopće. Kažen ja triba ti windowse instalirat, aj instaliraj. Aj, jeben ti .. krenija ja instalaciju – plavi ekran, BSOD. Kažen ja nevalja ti RAM. Ovaj tupo-teleći gleda. Kompjuter ti ima naljepnicu, nesmi se otvarat jer je novi, a unutra je neispravna memorija, tribaš to odnit di si kupija da ti zaminu RAM.

“A ja san to kupija u Splitu.” – “Pa aj u Split, jeba te Split.” – “A kako ću ja to, šta ću reć?” – “Pa odneseš kompjuter tamo di si ga kupija i reci da ti nevalja memorija.” – “A ne znan ja to, aj ti s menon.” – “Ma daj nemoj me zajebavat, kako si ga iša sam kupit tako i sad aj sam i reci to šta san ti reka.”

Sutradan zove me mater. Aj napravi mu to, on je jadan, ne zna, izgubiće se, ja ću ti maloga pričuvat. Šta da kažen… oša san s njime u Split u firmu DI koja je kasnije prominila ime u P. Tu san prvi i jedini put vidija gazdu te firme, kasnije san samo sluša o njemu. Da grize nokte, itd…

Uglavnom, zaminili su mu tu memoriju i nakon toga san mu instalira windoze (98) i skinija i njega s grbe.

Jedan svježiji. Kupija jedan prijatelj čak dva računala. Doduše u vremenskom razmaku od misec dana, ali možemo smatrati da ih je kupija iz šuca. I još oridjidji windoze itd. I, na jednom PC riknija monitor. Nakon 2 godine, da napomenen. Zove on mene, velin ja ne beri brigu monitor je pod garancijom riješićemo.

Prije nego nastavin sa ovon pričom samo da dam nekoliko korisnih informacija. Servis koji pokriva jamstvo ovog proizvođača je vrlo korektna firma. I stručna. Imaju ugovor sa jednim od dostavljača paketa i sve šta korisnik triba napravit je da zovne kurira i pošalje monitor na reklamaciju na trošak servisa. Također mu se vrati popravljen monitor istim kurirom. Tako da se korisnik nema šta misliti ni opterećivati svoj slabašni primozak, ne triba se niti makniti iz kuće, i sve skupa ge ne gušta niti lipe. Kurir dođe do vrata po monitor i kurir ga donese do vrata popravljenog.

Jel postoji išta lakše? Jel postoji išta jednostavnije? Jel postoji išta jeftinije? Ne postoji. Jel ijedna druga firma nudi ovo? Ne nudi. Ovo je 156% više nego šta traži Zakon o zaštiti potrošaća.

Hauevr, iako se svakom kupcu to ponaosob objasni jezikom i gestikulacijom tako da bi i oni iz specijalne škole svatija za 17 sekundi, ipak svi mudrijaši donesu monitor meni. Iako im je to 3 puta veći tramak. I to ga donesu obavezno bez ambalaže. A u slučaju ovog mog prijatelja bez ambalaže i bez jamstvenog lista.

“Aj šta nis donija kutiju, ja ću ga zapakirat, ali di ti je jamstveni list?” – “A tražija san ga, naša san od onog drugog monitora, ali od ovog nisan.” – “I, šta sad da ja napravin?” – “Ne znan, znaš ka san ga kupija, izmisli nešto.” – “Jeba te bog blesavog, koji ću kurac izmislit kad nema jamstvenog lista.”

Sad, ovaj se izdiže iz svog smrdljivog rova i kreće u protunapad. – “Ja ne mogu razumit da se to tako može pokvarit, evo moja rodica je kupila duplo jeftiniji monitor i radi joj već 5 godina.”

Međutim, informatičar starog kova ga je dočekao sa jakim protuoklopnim snagama. – “Pušti ti tvoju rodicu, ajmo se mi vratit na jamstveni list. Tvojoj rodici se monitor nije pokvarija zato šta je čuvala jamstveni list, a ti pošto si čobs, uspija si ga posijat, zato ti se i pokvarija. To ti je tzv. Murphy-jev zakon. ”

Kakav zaključak se može izvući nakon ovoga?

Rodbina i prijatelji obično misle kako je poduzetnik otvorija firmu kako bi im bija na usluzi 24/7, kako bi in prodava po nabavnoj cijeni, kako bi razmišlja glavon umisto njih i kako bi rješava njihove probleme.
Također su spremni staviti ruku u vatru kako radni čovik, koji jedva čeka vikend da malo odmori mozak, nema pametnijeg posla nediljon popodne nego ih obilaziti i davati repeticije kako se skida film sa Interneta, kako će spržit CD za u auto. Isto tako im se ne provlači kartica kad mi mogu nosit svaki misec po 200 kuna za PC.

Lako je njemu, on ima firmu.