Vremenski stroj

Biti slavan ne znači šmrkati vikendom do zore, šetati okružen ormarima iz osiguranja ni čistiti gradelje pismima obožavatelja. Biti slavan znači biti na usluzi svojim fanovima, ako triba pomoći im, a nadasve pokazati i dokazati da si čovik od krvi i mesa, kao i oni, čije noge također smrdu i čija žena također grinta zbog posranih mudanata i blatnjavih cokula u spavaćoj sobi.

Često dobivam pisma vatrenih obožavateljica “neće da mi podeblja u notepadu, možeš li doći u subotu popodne, muž mi je dežuran?” ili “jebo te, kojis ti peder, daj pomozi…” na što automatski odgovaram potvrdno.

Zadnji upit koji sam dobio od vjernog čitatelja, čiji identitet iz kartonsko-bezbedonosnih razloga ću zadržati za sebe, odnosi se na trivijalne informatičke radnje, međutim očito je da ipak postoji određen broj korisnika koji nisu vični u radu sa naprednim operativnim sustavima. Zato ćemo odgovor na upit koji mi je postavljen via forum.hr odgovoriti via blog, kako bi svi mp3 korisnici i oni koji se tako osjećaju još jednom pazarili vrijednu lekciju iz Knjige znanja informatičara starog kova.

Krenimo od upita očajnog forumaša. Na priloženom svjetlopisu vidimo autentičnu poruku iz koje je jasno vidljivo da mu je iz Start menija nestala ikona linka na System restore. Također je očito da dotični forumaš s ponistre vidi Šoltu i da je ima iz gramatike 2.

213_1

 

Budući da ipak System restore može pronaći kroz Start menu, pomozimo nesritnjaku da ga dobije na Desktop, i to ne pukim kopiranjem već Opštim rešenjem koje vredi za sve izvršne i neizvršne fajle. Dakle, nakon šta smo kroz Search pronašli System restore…

213_2

 

… namestimo vršak strelice miša na dotičnog, ter desnim kažiprstom ne kopamo nos za to vreme, već stisnemo desni botun miša, nakon čega bi se trebalo dogoditi ovo:

213_3

 

Proizvoljnom brzinom pomaknemo prst za kopanje nosa za otprilike 28 stepeni ulevo na levi botun miša i kliknemo na “Properties”, nakon čega bi po svoj prilici trebali vidjeti ovo:

213_4

 

Pozicionirajući vršak strelice miša na početak teksta u pravokutniku “Target” kliknemo na levi gumb i potežemo prema udesno (odnosno prema ulevo ako ste Arapin) tako da tekst poplavi, odnosno u stručnom žargonu “selektujemo ga”. Nakon toga ponovo prebacivamo prst za kopanje nosa na desni botun i klikajući dobivamo sledeći izbornik:

213_5

 

… na kojemu ćemo ponovo levim botunom kliknuti na “Copy”.
Sad smo putešestviju do System restore-a spremili na tajanstveno mesto unutar operativnog sustava, iz kojeg ćemo ga jednostavnom vratolomijom pozvati nazad.
Dakle, budući da nam je cilj da kreiramo ikonu na Desktop-u, dvoklik na koju bi računar mogao da se vrati u prošlost, očito je da su ovo upute za izgradnju Vremenskog stroja. Prvo ćemo negde na slobodnoj površini Desktopa, pazeći pritom da ne diramo ostale ikone, klikniti desni botun miša i ugledati čarobni izbornik:

213_6

 

Nakon čega ćemo se labirintom kroz microsoftove intuitivne menije prošetati kroz “New” do “Shortcut” na kojeg ćemo kliknuti lijevim botunom miša i dobiti ovo:

213_7

 

U kockicu “Type the location of the item:” ćemo kliknuti desnim botunom miša i iz padajućeg izbornika odabrati “Paste” nakon čega iz tajanstvene lokacije operativnog sustava uskrsne putešestvija do System restore-a i sidne točno u dz u ovu kockicu. Logično je da se nakon toga kilkne na “Next” nakon čega se ukaže sljedeća faza u kojoj možemo dati proizvoljno ime našem Vremenskom stroju. Zanimljivo je napomenuti da su vrijedni programeri iz Microsofta ovdje nadmašili same sebe, pa bez obzira upisali u polje “System restore” ili “Milanović je pametan”, Vremenski stroj će jednako loše raditi.

213_8

 

Ništa nam više nije preostalo nego klikanje na “Finish” nakon čega se u susjedstvu ostalih ikona na Desktop-u pojavila nova, naš Vremenski stroj pomoću kojega možemo putovati u prošlost proizvoljnog datuma, recimo taman da Linićevog oca učlanimo u LGBT udrugu i spasimo državu.

213_9