Y2K prolivačina

Naravno, lako je sad 12 godina nakon svega bit pametan, ali stvarno sam odma od početka zna da je sve to goli kurac. Ipak san ja insider. Idemo redom…

Dakle, odavno se šuškalo da će godine 2000 ili Y2K, kako su to prozvali besposleni marketingaši, doći do općeg sranja sa kompjuterskim sustavima, da će “pasti sistemi”, da će rikniti svi kompjuteri i svi serveri, bože sačuvaj šta su sve srali. Neki su čak virovali da ako padnu svi sistemi da više neće imat kredite, da će banke zaboravit da su in dale novce, a oni još optimističniji su se nadali da će in se dug na Poreznoj izbrisat. Koji sakeri.

Međutim, 2000 godina nije bila ulazak u treći milenij, već je to bila godina ki i svaka druga jedino šta je to bila ZADNJA GODINA u drugom mileniju koji je završava 31.12.2000. u 23:59:59,9999 GMT. Treći milenij počinje 01.01.2001. u 0:00:00,0001 dakle “nešto sitno” nakon nakon datuma iz prethodne rečenice. Međutim, 2001 godina, prva godina trećeg milenija, ne izgleda atraktivno ko 2000: nije zanosna plavuša ko 2000, nema aluminijske felge ko 2000, jednostavno NEMOŠ NA NJOJ ZARADIT PARE. E u tome grmu je ležao zeko… tu, tu, a ne kraj potočića ko šta su svi mislili.

Dakle, prelazak iz drugog u treći milenij je bija punu godinu dana kasnije nego šta su govorili i Y2K nije bija “Milenijski bug” bar ne datumski, nego je bija u biti najobičnija REKLAMNA KAMPANJA i to kampanja u kojoj se toliko love zavrtilo (a i mi smo omastili brk iskorištavajući glupost ljudi) da ja kao matematičar po zanimanju niti ne znan taj broj napisat.

Najjače mi je bilo debatiranje sa prijateljima, poznanicima, rodom, svojtom, strankama. Svi, ali apsolutno svi su tvrdili da treće tisućljeće počinje malo iza 31.12.1999 23:59:59. Ja san stvarno dobija mlade trudeći se objašnjavati neukim tupanima da u treće tisućljeće ulazimo punu godinu kasnije, ali za kurac.Sad bi van najradije objavija imena i prezimena i OIB pizda van materina glupa.

Enivej, kako smo mi to omastili brk iz cile te priče?

Pa lipo i obilato. Prvo san kao mladi i nadobudni informatičar, a nadasve borac na prvoj crti bojišnice za pravdu i istinu, govorija da od toga nema ništa, da je sve to pizdarija u važu, međutim čitatelju moj dragi vjeruj mi na riječ kad ti kažem: LJUDI STVARNO ŽELE DA IM UZMEŠ PARE.
Nakon toga smo prominili ploču sa strane “A” di su bili Greatest hits na stranu “B” di su bili Greatest shits.

Uvjeravali smo ljude (ljude, stranke, firme) da bi za njihovo dobro bilo dobro da kupe novu opremu, novi software, novu periferiju. Moram napomenuti da je u to vijeme radni vijek računala bija puno duži, odnosno ciklus zamjene je bija puno veći drugim riječima tehnologija je poprilično sporije napredovala tako da je radni vijek prosječnog PC-a bija i 5-6-7 godina. Da ne govorimo da su proizvođači opreme “duvali vetar” u naša leđa.
Scanner sa velikim logom na ambalaži “Y2K compatible”. Alo?????? Šta scanner ima bit kompatibilan sa godinom 2000? Da ne govorimo o ostaloj opremi.

Nova godina došla i prošla, milenijski bug prdnuo u čabar, raja potrošila lovu, treće tisućljeće nije došlo, a ja oša na balkon i zapalija cigaret.